4 τρόποι ώστε το άγχος να “δουλεύει” για εμάς!

Το φαινόμενο του εργασιακού άγχους είναι κάτι που προβληματίζει αρκετό κόσμο στην σύγχρονη εποχή. Τι μπορεί όμως να κάνει κάποιος ώστε να “δουλεύει” το άγχος προς όφελός του; Κάτι που αρκετοί άνθρωποι αγνοούν είναι πως το άγχος μπορεί να μοιάζει με μία νοητή ευθεία γραμμή η οποία έχει δύο άκρα. Στο ένα άκρο βρίσκεται η χαλάρωση και η άγνοια της υπευθυνότητας και στο άλλο άκρο βρίσκεται το “χάος” ή αλλιώς «πανικός» ο οποίος οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα. Υπάρχει όμως μία τρίτη εκδοχή στην οποία η διαβάθμιση του άγχους έχει εξισορροπήσει στη μέση αυτής της γραμμής. Αυτός λοιπόν είναι και ο τελικός στόχος γιατί σε αυτή τη περίπτωση το άγχος μπορεί να γίνεται παραγωγικό και αυτό είναι βοηθητικό και προς τον εργαζόμενο και προς τον εργοδότη αλλά και προς όλη την εργασιακή ομάδα που συναναστρέφεται το άτομο. 

Το άγχος ή στρες, όπως συχνά το ονομάζουμε, τείνει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας, όμως μπορεί σε ένα βαθμό να έχει και θετική επίδραση. Ορισμένοι άνθρωποι  θεωρούν πως ένα πιεστικό εργασιακό περιβάλλον τους αποθαρρύνει και εμποδίζει τη παραγωγικότητα τους, ενώ αντίθετα άλλοι ισχυρίζονται πως ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον τους κάνει πιο παραγωγικούς και βοηθά στην ανέλιξη τους.  

Στην τελευταία κατηγορία, συχνά συναντάται ο έπαινος και η επιβράβευση από τις επιχειρήσεις σε ανθρώπους-υπαλλήλους που έχουν διοικητικές θέσεις, με σκοπό να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για την υπόλοιπη ομάδα, καθώς κατορθώνουν να διαχειρίζονται παραγωγικά το άγχος και τις ευθύνες που τους αναθέτουν.  

Σε όποια κατηγορία και αν νιώθετε πως ανήκετε, είναι γεγονός πως οι απαιτήσεις της καθημερινότητας έχουν αντίκτυπο σε όλους μας, γι’ αυτό το λόγο παρακάτω θα βρείτε πιθανές πηγές εργασιακού στρες καθώς επίσης τεχνικές και στρατηγικές  διαχείρισης του άγχους εντός και εκτός του χώρου εργασίας. 

Πιθανοί λόγοι που το άγχος στο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι παραγωγικό 

-Ο μισθός είναι πολύ χαμηλός ή άνισος με τη δουλειά και τις ώρες εργασίας 

-Υπάρχουν λιγοστές πιθανότητες ανέλιξης 

-Οι προσδοκίες για την απόδοση του εργαζόμενου είναι ασαφείς 

-Υπάρχει έλλειψη υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος 

-Η δουλειά δεν είναι αρκετά συναρπαστική 

-Δεν δίνονται στον εργαζόμενο αρκετά ερεθίσματα δημιουργικότητας 

-Τίθεται συνεχής σύγκριση μεταξύ συναδέλφων  

-Ο φόρτος εργασίας είναι υπερβολικός 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ 

1. Βάλτε όρια 

Προσπαθήστε να αποφεύγετε άτομα τα οποία σας επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο ή άτομα τα οποία δείχνουν τοξικότητα. Βάλτε τα όρια σας και ξεκαθαρίστε μέσα σας ποιες συμπεριφορές θα δέχεστε και ποιες όχι. Όταν το κάνετε αυτό θέστε τα όρια στους ανθρώπους του περίγυρου σας με ευγενικό τρόπο. Προσπαθήστε να αποδέχεστε ή να αρνείστε κάτι με τρόπο επεξηγηματικό προς τον συνομιλητή ώστε να αντιλαμβάνεται με περισσότερη σαφήνεια τα όρια σας. 

2.Μην αφήνετε εκκρεμότητες 

Όσο δύσκολο και να φαίνεται είναι σημαντικό να υπάρχει μια σειρά και μια συνέπεια. Για άτομα που “αγαπούν” το χάος και τους φαίνεται δύσκολο έως αδύνατο να βάλουν μια σειρά στην καθημερινότητα τους σίγουρα το να μην αφήνουν εκκρεμότητες είναι ακόμα πιο αγχωτικό, αλλά με τη μέθοδο των 21 ημερών* θα γίνει συνήθεια. 

* https://expansiontherapy.com/neos-eautos/ 

3.Βρείτε τρόπο να χαλαρώσετε 

  • Ζητήστε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου να ξεφύγετε από τη πίεση της δουλειάς. Βγείτε έξω και αποφύγετε τις οθόνες. Βέβαια, άμα το επιτρέπει ο χώρος εργασίας σας, θα ήταν ιδανικό ακόμα και ένας μικρός περίπατος ώστε να πάρετε λίγο καθαρό αέρα. 
  • Πάρτε βαθιές ανάσες κα κάντε διαλογισμό για λίγα λεπτά της ώρας προκειμένου να αποφορτιστείτε.  
  • Για λίγη ώρα μιλήσετε στο τηλέφωνο με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. 
  • Δημιουργήστε στο μυαλό σας μια εικόνα που σάς δίνει χαρά και σάς χαλαρώνει. 
  • Συνειδητοποιείστε την αιτία του άγχους σας και προσπαθήσετε να αντιληφθείτε τι σας το προκαλεί. Καμιά φορά το να προσπαθείς να αποφύγεις κάποιο συναίσθημα μπορεί να σε κουράζει πιο πολύ από το να το αποδεχθείς και να βρεις πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος σου. Ένα καλό ξεκίνημα θα μπορούσε να είναι το να αντιμετωπίζετε τη πηγή άγχους και να αποδέχεστε το συναίσθημα σκεπτόμενοι ότι με λίγο ελεύθερο ποιοτικό χρόνο* θα ηρεμήσετε. 

4. Χρησιμοποιήστε το άγχος προς όφελος σας 

Ούτως ή άλλως οι αιτίες που μπορούν να σας προκαλέσουν άγχος ποικίλουν και αυτό σαφώς δεν αφορά μόνο το εργασιακό περιβάλλον. Το να διαχειρίζεται και να ελίσσεται κανείς σε συνθήκες που θα μπορούσαν να τον καταβάλλουν είναι μια χρήσιμη “δεξιότητα” θα λέγαμε η οποία μπορεί να δημιουργηθεί με εξάσκηση και υπομονή.  

*Τι μπορείτε να κάνετε στον ελεύθερο σας χρόνο; 

-Διαβάστε ένα βιβλίο 

-Δείτε μια ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά που σας χαλαρώνει 

-Ασκηθείτε 

-Αποκτήστε ένα νέο χόμπι 

-Ακούστε μουσική 

-Ανάψτε ένα αρωματικό κερί 

-Κάντε ένα περίπατο ή χρησιμοποιήστε το ποδήλατο σας 

-Κοιμηθείτε 8 ώρες 

-Κάντε μια μικρή αλλαγή που πάντα αναβάλλατε 

-Περιορίστε τον καφέ σε ένα με δύο την ημέρα, ενυδατώστε τον οργανισμό σας με περισσότερο νερό και υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής 

ΔΙΆΒΑΣΕ επίσης το #άρθρο αφιέρωμα: Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Keep practising

From Marialena Polychronopoulou

Start typing and press Enter to search