Χριστουγεννιάτικα γλυκά και διατροφή

Χριστουγεννιάτικα γλυκά και καλή διατροφή γίνεται; Φυσικά!

 Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, πανετόνε, βασιλόπιτα… πως να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις διατροφικές σας προτιμήσεις, να μάθετε τη θερμιδική του αξία και να απολαύσετε λιχουδιές χωρίς υπερβολές!

Στις γιορτές, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους και εμείς δεν έχουμε σκοπό να σας πούμε ότι δεν πρέπει να τα απολαύσετε!

Σας παρουσιάζω λοιπόν τα πιο δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα γλυκά αλλά και τη θερμιδική τους αξία ούτως ώστε να διαπιστώσουμε ποια είναι περισσότερο θερμιδογόνα και λιπαρά!

Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα θεωρούνται καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή περιέχουν λιγότερο βούτυρο, άρα και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Αν μάλιστα είναι σπιτικά, αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο (και όχι με σπορέλαιο και βούτυρο, όπως αυτά του εμπορίου) τότε ακόμα καλύτερα.

Συνεπώς, τα λιπαρά τους είναι μονοακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

1 μελομακάρονο (35 γρ.)● Θερμίδες 190 ● Λιπαρά 8 γρ.

Kουραμπιέδες :Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει τις θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Δεν συνιστούμε, βέβαια, να μην τις απολαύσετε, εξάλλου μία φορά το χρόνο τούς τρώμε. Μπορείτε, ωστόσο, να αποφεύγετε τις υπερβολές και να προτιμάτε τις μικρούς σε μέγεθος κουραμπιέδες, για να μειώνετε τις θερμίδες και τα λίπη που προσλαμβάνετε.

 1 κουραμπιές (40 γρ.) Θερμίδες 240 ● Λιπαρά 9,2 γρ.

Δίπλες: Οι δίπλες είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες, επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με καρδιοπροστατευτικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

1 δίπλα(45 γρ.) ● Θερμίδες 170 ● Λιπαρά 4,5 γρ.

Πουτίγκα, η βρετανική: Η πουτίγκα είναι ένα αγγλικό σπιτικό γλυκό με πολλές παραλλαγές. Κατά βάση, όμως, έχει τα υλικά του κέικ (αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι), άφθονα φρούτα και ξηρούς καρπούς, και κρέμα από γάλα, ζάχαρη και αυγά. Παραδοσιακά σερβίρετέ με σάλτσα που περιέχει βούτυρο, ζάχαρη και μπράντι. Είναι ένα βαρύ γλυκό με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Απολαύστε ένα μικρό κομμάτι.

1 κομμάτι (200 γρ.)● Θερμίδες 430 ●Λίπος 14 γρ.

Σοκολατάκια: Τα σοκολατάκια (από γνήσια κουβερτούρα, που είναι σκούρα και κάπως πικρή με έντονο άρωμα) ίσως είναι τα μόνα γλυκά που συστήνουν οι ειδικοί, επειδή είναι πλούσια σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, η κουβερτούρα περιέχει στεατικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να με­ταβολίζεται στον οργανισμό ως ευερ­γετικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. ­Ιδανικά, λοιπόν, συστήνεται η κατανάλωση 10-20 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως.

1 σοκολατάκι (20 γρ.)● Θερμίδες 110 ● Λίπη 6,5 γρ.

Οι βασιλόπιτες τύπου κέικ: Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά. Ως εκ τούτου, είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες γλυκό με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. Προσπαθήστε να φάτε μόνο ένα κομμάτι.

1 κομμάτι (100 γρ.)● Θερμίδες 350 ● Λιπαρά 20 γρ.

Μαρόν γλασέ: Τα μαρόν γλασέ (δηλαδή τα κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης) είναι χαρακτηριστικά χειμωνιάτικα γλυκά. Δεν περιέχουν λιπαρά (ένα κάστανο έχει λιγότερο από 0,3 γρ. λίπους) και έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γλυκά. Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. 

1 κομμάτι (40 γρ.) ● Θερμίδες 75 ● Λίπη Σχεδόν μηδενικά

Πανετόνε, το ιταλικό: Το πανετόνε είναι ένα πλουσιότατο τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και καρύδια, δηλαδή τρόφιμα με σημαντική θρεπτική αξία. Παράλληλα, όμως, περιέχει πολύ βούτυρο και ζάχαρη, που το «φορτώνουν» με θερμίδες και λιπαρά.

1 κομμάτι (115 γρ.)● Θερμίδες 405 ● Λιπαρά 18 γρ.

Μην ξεχνάτε ότι τα εορταστικά γλυκά παρασκευάζονται µε διάφορες παραλλαγές και σε διαφορετικά µεγέθη, γεγονός που επηρεάζει και την περιεκτικότητά τους σε λίπη και θερµίδες.

Να προτιμάτε τα µικρά σε µέγεθος γλυκά, καθώς και αυτά που γνωρίζετε ότι έχουν παρασκευαστεί µε αγνά υλικά. 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα µε τις επίσημες διατροφικές συστάσεις, ενδείκνυται η κατανάλωση  2-3 μικρών  γλυκών την εβδομάδα.

Εάν έχετε, όμως, υψηλή χοληστερίνη, συνιστάται να αποφεύγετε τα γλυκά µε κορεσμένα λιπαρά.

ΣΥΝΕΠΩΣ:

  • Το μαρόν γλασέ είναι το γλυκό με τις λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γλυκά. Επίσης, δεν έχει λιπαρά, γεγονός που το καθιστά μοναδικό ανάμεσα στα εορταστικά γλυκά!
  • Tο δεύτερο πιο light σε λιπαρά γλυκό είναι οι δίπλες, με 4,5 γρ. ­λίπους ανά κομμάτι – εάν, μάλιστα, έχουν τηγανιστεί σε ελαιόλαδο, τότε πρόκειται για «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά.
  • Ακολουθούν τα σοκολατάκια, τα πιο «φτωχά» από πλευράς θερμίδων και λίπους, αρκεί βέβαια να επιλέξετε σοκολατάκια από γνήσια κουβερτούρα και όχι όσα είναι «φορτωμένα» με ξηρούς καρπούς ή γέμιση.
  • Μάλιστα, η γνήσια κουβερτούρα θεωρείται ωφέλιμη για την υγεία και συνιστάται να καταναλώνεται καθημερινά.

Καλές γιορτές και… καλή απόλαυση!!!

Χριστιάνα Μέριανου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
+30 698 135 3512

Start typing and press Enter to search