Η παραμυθένια Αλσατία στη Γαλλία

Τα πιο παραμυθένια Χριστούγεννα που έζησα ποτέ!

Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε σε μια εποχή πολύ διαφορετική.. Κάπως αλλιώτικη από ο,τι έχουμε συνηθίσει.. Ο covid 19 μπορεί να έχει αλλάξει πολλά πράγματα από τη καθημερινότητα μας αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε την ανάγκη και να ζήσουμε ουσιαστικά. Για αυτό λοιπόν αποφάσισα φέτος τις γιορτές να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι που τόσο πολύ ήθελα να κάνω εδώ και δύο χρόνια αλλά λόγω καραντίνας δεν μου επιτρεπόταν να κάνω. Με μια δόση χαράς αλλά και λίγου φόβου μήπως αλλάξουν τα μέτρα και ξεμείνω μακριά από την Ελλάδα ταξίδεψα στα πανέμορφα χωριά της Αλσατίας. 

Η Αλσατία για όσους δεν την έχουν ακουστά είναι μια  περιοχή της Ανατολικής Γαλλίας με πλούσια ιστορία, πολλά ποτάμια και κανάλια και κυρίως  πανέμορφα χωριά και μεσαιωνικές πόλεις με λιθόστρωτα δρομάκια.

Τα χρωματιστά σπιτάκια που ξεπηδούν δεξιά και αριστερά από τα κανάλια αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής δίνοντας μια μαγική νότα στην ατμόσφαιρα.

Ολόκληρη η Αλσατία μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι!

Ας ξεκινήσουμε από τη Πρωτεύουσα και κέντρο της Αλσατίας που δεν είναι άλλο από το Στρασβούργο, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στο ποταμό Ρήνο.

Το Στρασβούργο φημίζεται για τις  Χριστουγεννιάτικες αγορές του  και τον στολισμό του στις γιορτές. Σίγουρα μπορεί να μαγέψει μικρούς και μεγάλους με τα αμέτρητα στολίδια και τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν πάνω στα πολύχρωμα αναγεννησιακά κτίρια της πόλης.

Διαθέτει πολλές αγορές και μια μεγάλη γκάμα από πάγκους όπου μπορείς να δοκιμάσεις ντόπιες γεύσεις, παραδοσιακά γλυκά ή να πιείς ένα ζεστό κρασί για να αντέξεις τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Σαν συμβουλή σου δίνω να ντυθείς όσο πιο καλά μπορείς γιατί το θερμόμετρο μπορεί να φτάσει και υπό το μηδεν! 

Το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου αποτελεί  μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και σήμα κατατεθέν της πόλης ο Καθεδρικός Ναός της Notre Dam. Φτάνει σε ύψος τα 142 μέτρα και είναι φτιαγμένος ολόκληρος από σκαλιστή πέτρα. Τα λόγια είναι περιττά. Σε πιάνει δέος μόνο που το κοιτάς. Αν βέβαια έχεις αντοχές κάνε μια προσπάθεια να ανέβεις τα 330  σκαλιά και να φτάσεις πάνω στη κορυφή του καθεδρικού. Η θέα θα σου κόψει την ανάσα!

Φυσικά δεν γίνεται να παραλείψουμε την κουκλίστικη Petite France ή αλλιώς μικρή Γαλλία. Μιλάμε για ένα από τα πιο  πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης καθώς εκεί έχει χτιστεί ένα μικρό γεφυράκι έχοντας φόντο τα πολύχρωμα σπιτάκια της Αλσατίας.

Φεύγουμε πλέον από το Στρασβούργο και κατευθυνόμαστε ακόμα πιο νότια, ούτε μια ώρα μακριά για να φτάσουμε στη πιο ρομαντική κωμόπολη της Αλσατίας. Δεν είναι άλλο από το Κολμάρ, τη πρωτεύουσα της αλσατικής οινοπαραγωγής όπως το ονομάζουν.

Ξύλινα σπιτάκια με παστέλ χρώματα πάνω σε κανάλια και πολλά γεφυράκια θα έλεγε κανείς πως θυμίζει κατά κάποιο τρόπο τη Βενετία.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο την αποκαλούν και ως Μικρή Βενετία της Γαλλία. Δικαίως φυσικά γιατί το σκηνικό είναι τόσο παραμυθένιο που μόνο οι γόνδολες λείπουν για να ολοκληρωθεί!

Σαν να βγήκε από πίνακα ζωγραφικής! Δεν χορταίνεις να χαζεύεις γύρω σου και να φωτογραφίζεις κάθε δρομάκι.

Ιδιαίτερα τώρα τα Χριστούγεννα είναι τόσο γιορτινό και ζεστό το κλίμα που δε θα θες αυτό το παραμύθι να τελειώσει ποτέ. 

Φυσικά όπως και στο Στρασβούργο έτσι και στο Κολμάρ έχει πάγκους για να δοκιμάσεις διάφορα ντόπια καλούδια. 

Το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του.. Για μένα ήταν μια υπέροχη εμπειρία να ταξιδέψω σε αυτό το μέρος και να χαθώ για λίγο σε ένα δικό μου κόσμο.. Το έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε από τη πραγματικότητα και να δώσουμε στον εαυτό μας λίγες στιγμές χαράς. Ειδικά αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάμε εξαιτίας της πανδημίας το χρειαζόμαστε περισσότερο. Μια συμβουλή θα σας δώσω μόνο. ΖΗΣΤΕ!

Κάπου εδώ αυτό το “ταξίδι” έφτασε στο τέλος του. Εύχομαι να το απόλαυσες και να μπόρεσα να σου μεταφέρω έστω λίγη από αυτή τη μαγεία του. Μέχρι να ανταμώσουμε ξανά μη ξεχνάς…

Μέχρι το επόμενο μας ταξίδι…

Μη ξεχνάτε…

“Ιt’s the possibility of having a dream come true that makes life interesting

Kiki Theologou

Start typing and press Enter to search