Ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για κάθε ηλικία

Ένας τεράστιος όγκος απο παιχνίδια καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειών του παιδικού δωματίου, που φυσικά δεν χωρούν πια και έχουν εξαπλωθεί στους διαδρόμους και στο σαλόνι του σπιτιού.

Ας μην αναφερθούμε στις κούτες που στοιβάζονται και στις αποθήκες μας…

Τα ερωτήματα είναι τα εξής: Με πόσα από αυτά παίζουν; Πόσα από αυτά είναι πραγματικά χρήσιμα;

Έχουν όλα τα παιχνίδια ωφέλιμο χαρακτήρα;
Τα παιχνίδια αποτελούν ένα σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο που βοηθά τα παιδιά να καλλιεργούν
δεξιότητες και να αναπτύσσονται ολόπλευρα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης αξιοποιούν το παιχνίδι ως μέθοδο διδασκαλίας…

Ο Piaget, ο Vygotsky, η Montessori, ο Freud και άλλοι ερευνητές αναφέρθηκαν στην παιδαγωγική αξία του παιχνιδιού που αναμφίβολα συντροφεύει το παιδί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του.

Ας δούμε ποιο είναι το κατάλληλο είδος παιχνιδιού για κάθε ηλικία!

Παιχνίδι στην βρεφική ηλικία:


Χρήσιμα παιχνίδια για την βρεφική ηλικία είναι αυτά που προκαλούν θόρυβο, που έχουν μεγάλες επιφάνειες με ανάγλυφες και διαφορετικές υφές.

Έτσι, μέσω της αφής τα βρέφη λαμβάνουν ερεθίσματα και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο που τους περιβάλλει.
Παρόλα αυτά, στην αγορά υπάρχουν πολλές καταναλωτικές παγίδες που δελεάζουν εμάς τους ενήλικες, αλλά αφήνουν τα βρέφη παντελώς αδιάφορα

. Έτσι, δοκιμάστε να παίξετε μουσική με τα κλειδιά σας, με δύο κουτάλια και ένα μπρίκι και αντίθετα με κούκλα που μιλάει.

Πιστέψτε με τα αντικείμενα του σπιτιού θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα και θα σας σώσουν από δύσκολες ημέρες.

Παιχνίδι στη νηπιακή ηλικία:

Στη νηπιακή ηλικία τα παιδιά χρειάζονται ασφαλώς περισσότερα ερεθίσματα και βρίσκονται στην καταλληλότερη ηλικία να αναπτύξουν γνωστικούς συνδέσμους και να νοηματοδοτήσουν το καθετί.

Παράλληλα, είναι και στην πιο εφευρετική φάση της ζωής τους, όπου δίνοντάς τους ένα μικρό ερέθισμα μπορούν να παίζουν για ώρες παιχνίδια που δημιουργήσαν από το μυαλό τους, παιχνίδια ρόλων, μίμησης, παιχνίδια που κινητοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Για παράδειγμα, φορώντας το μπουφάν με την κουκούλα τους μπορούν να ταξιδέψουν στο διάστημα ανεβασμένοι σε μια γυριστή καρέκλα…

Παιχνίδι στη σχολική ηλικία:

Όταν τα παιδιά βρίσκονται στην σχολική ηλικία, συνήθως επιλέγουν μόνα τους τα παιχνίδια τους και δυστυχώς, ο τεράστιος όγκος των παιχνιδιών κάνει τις επιθυμίες τους να είναι διαρκώς ανικανοποίητες και να τα θέλουν όλα.

Επιλέξτε να αγοράσετε λιγοστά αντικείμενα που να παίρνουν αρκετές μορφές με μικρές παραλλαγές, ώστε να τα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό.

Η νέα τεχνολογία δελεάζει πάντα τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορείτε φυσικά να τα προτιμάτε αλλά μπορείτε να επενδύσετε, για παράδειγμα σε μια κούκλα ρομπότ που αλλάζει μορφές.

Κυρίως όμως, σε αυτή την ηλικία είναι εξαιρετικά κρίσιμο το κοινωνικό παιχνίδι και η αλληλεπίδραση
των παιδιών μεταξύ τους. Επιδιώξτε να πηγαίνετε τα παιδιά σας σε μέρη που πρόκειται να συναντήσουν άλλα, ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να εμπλακούν σε ομάδες, να προσδιορίσουν τον εαυτό τους στα πλαίσια αυτής και να ακολουθήσουν κανόνες.

Καταλήγοντας δεν πρέπει να ξοδεύουμε τεράστια χρηματικά ποσά σε εντυπωσιακά παιχνίδια, διότι με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Θέτουμε όρια και σταματάμε, πολλές φορές, το αυθόρμητο παιχνίδι τους, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Κατάλληλα παιχνίδια είναι αυτά που προωθούν το δημιουργικό τρόπο σκέψης (πλαστελίνη), τη φαντασία (κουκλοθέατρο) αλλά και την αντίληψη (παζλ) που αναπτύσσουν την λεπτή (χάντρες) και αδρή κινητικότητα (σκοινάκι/ μπάλα).

Το παιχνίδι δεν συνεπάγεται απαραίτητα με την πολυτέλεια!

Μεγάλη προσοχή στο υλικό που είναι κατασκευασμένα και τις ενδείξεις του κατασκευαστή, μην προτιμάτε πλαστικά παιχνίδια, εύθραυστά συνήθως με χαμηλή παιδαγωγική αξία. Και φυσικά προτιμήστε τις ομαδικές δράσεις και καλή διασκέδαση!

_mykid_ by Dora Andrioti

Θεοδώρα Ανδριώτη
Εκπαιδευτικός προσχολικής και Α΄ βαθμιας εκπαίδευσης Ειδίκευση στις Εκπαιδευτικές Καινοτομίες.

Start typing and press Enter to search