Τα ευεργετικά οφέλη του μασάζ στην ψυχολογία μας

“Το θεραπευτικό μασάζ δεν έχει θετική επίδραση μόνο στο σώμα μας αλλά και στην ψυχολογία μας”

Το μασάζ ή η μάλαξη στην ελληνική γλώσσα προέρχεται από το αρχαίο ρήμα “μασσειν” και χαρακτηρίζει τους χειρισμούς πάνω στο σώμα άλλες φορές “εν τω βαθύ” και άλλες “επιπολής”.

Η αρχή της πρακτικής των μαλάξεων χάνεται στα βάθυ των χρόνων, τότε που ορισμένες πρακτικές μαλάξεων ανακούφιζαν από πόνους που στο σήμερα στην ταχύτητα που κινείται η ζωή μας το αντικαθιστούμε με παυσίπονα και φαρμακευτικά μέσα.

Δεν είναι λίγες βέβαια οι φορές που ακόμη και αντανακλαστικά, όταν πονάμε κάπου πιάνουμε την περιοχή του πόνου και την τρίβουμε.

Σήμερα η μάλαξη έχει εξελιχθεί τόσο πολύ σε πρακτικές, εφαρμογές και προϊόντα που προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών επαγγελματικών κλάδων ως προς την απόκτηση περεταίρω γνώσεων για τον συνδυασμό της σε θεραπείες

Ένα διαδεδομένο και σημαντικό κεφάλαιο της μάλαξης, αφορά την χαλάρωση, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως βάρους, εργασίας, ύπαρξης ή όχι κάποιου συγκεκριμένου πόνου ή θέματος υγείας.  

Ακόμη υπάρχει Μάλαξη κατά της κυτταρίτιδας Μάλαξη κεφαλής, θεραπευτική μάλαξη, pregnant Massage, sport massage, Thai, lomi lomi, relax and release, deep tissue, λεμφικό, και διάφορα άλλα.

Το θεραπευτικό μασάζ δεν έχει θετική επίδραση μόνο στο σώμα μας αλλά και στην ψυχολογία μας.

Ένα παράδειγμα που βλέπουμε γύρω μας είναι όταν πιάσεις τον ώμο του φίλου σου, βλέπεις αισθητά την ανακούφιση και την χαλάρωση μιας και μόνο κίνησης.

Κάθε μέρα οι διάφορες σκέψεις μας, το άγχος και το στρες μας για την δουλειά, τα παιδιά μας, το σπίτι μας και όλους εκείνους τους προβληματισμούς της καθημερινότητάς μας, είναι ένα “βάρος” που μεταφέρουμε το οποίο μας επιβαρύνει σωματικά και ψυχολογικά.

Σε χρόνια κατάσταση άγχους θλίψης ή στρες βλέπουμε ότι το σώμα αντιδρά και συσπάτε ειδικά στην περιοχή του αυχένα… Παρά πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπευτική μάλαξη έχει πάρα πολλά οφέλη για τη ψυχολογία ενός ατόμου. Ακόμη παρατηρείται πως άτομα που έχουν κάποιο χρόνιο πόνο (πχ. Ινομυαλγια) παρουσιάζουν και έντονες διακυμάνσεις στη διάθεση τους.

Καθώς το σώμα μαλάσσεται από τον θεραπευτή, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και οξυγονώνονται οι μύες που έχουν καταπονηθεί είτε από ψυχολογική φόρτιση είτε ακόμη και από σωματική άσκηση, άλλοτε πάλι και από την ίδια επαναλαμβανόμενη κίνηση που έχει η εργασία μας ή τη συνήθη στάση του σώματος μας.

Μασάζ-ευεξία-υγεία-Sofia-Dafnerou-blessed.gr--συμβουλές
Το σώμα με την ψυχή είναι ένας αλληλένδετος κρίκος…

Η μάλαξη έχει ευεργετική επίδραση στο σώμα μας και στην υγείας μας. Ακόμα και εμείς στο σπίτι μας μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια τριβή στο σώμα μας. Παρακάτω σας έχω μερικές συμβουλές tips για να εφαρμόσετε μάλαξη στο σπίτι.

  1. Αιθέρια έλαια. Όλοι μας έχουμε κάποια προτίμηση σε μυρωδιές στα αφρόλουτρα στις κολόνιες γιατί όχι και σε μια κρέμα σώματος η έλαιο το οποίο έχει κάποια ιδιότητα η κάποια μυρωδιά πχ γιασεμί… Και να ζυμώσεις λίγο τα πόδια σου εκεί που κάθεσαι στον καναπέ ή και στο κρεβάτι σου από την κούραση όλη της ημέρας
  2. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα όπως μπαλάκια η κάποια εργαλεία μασάζ για να κάνεις μόνος σου αν έχεις κάποιο χρόνιο πόνο όπως στα πέλματα στα οποία πολλές γυναίκες έχουν πιο ξηρή- ευαίσθητη επιδερμίδα από τα τακούνια που τα καταπονούν.
  3.  Το scrub είναι ένας τρόπος μασάζ του σώματος κατά τη διάρκεια του ζεστού μπάνιου που κάνουμε. Αργές κυκλικές κινήσεις διώχνουν τα νεκρά κύτταρα αλλά ταυτόχρονα μαλάσσουμε την περιοχή. Scrub προσώπου : με τα δάχτυλα σου μπορείς να κάνεις αργές και σταθερές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο και είναι και αυτό μια μορφή ευεξίας και χαλάρωσης που σου αλλάζει σίγουρα την διάθεση και την ψυχολογία!

Δείτε και 2 εύκολα και γρήγορα homemade scrubs στο παρακάτω βίντεο.

Πάντως ότι κάνεις πάνω σου καλό για σένα είναι να ασχολείσαι με τον εαυτό σου και να τον αγαπάς… Αν θέλει να ξεκουραστεί να ξεκουραστεί πόσο μάλλον ένα μασάζακι το έχουμε όλη ανάγκη για το σώμα μας αλλά και την ψυχική μας ηρεμία!!

Σοφία Δαφνέρου.

#Physicotherapist #Massagetherapist

Μασάζ-ευεξία-υγεία-Sofia-Dafnerou-blessed.gr-

Start typing and press Enter to search