Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου: Η δημιουργία συναντά την αισιοδοξία

Η παρέα του blessed.gr υποδέχεται την Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου. Η δημιουργός των ονειρικών παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους μοιράζετε μαζί μας πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πηγές της έμπνευσής της και όλα όσα την κάνουν να νιώθει αισιόδοξη…

Μέσα από τις συνεντεύξεις μας θα μπορείτε να δείτε γυναίκες που ξεχωρίζουν η καθεμία στο δικό της πεδίο και είναι άξιες θαυμασμού, όπως καθεμία από εμάς για τα μικρά ή τα μεγάλα κατορθώματα μας.

Η Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1991 και αποφοίτησε (στο πρώτο 6%) από το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής με κατεύθυνση «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Καινοτομία» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής με ειδίκευση «Συγγραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε και το τρίτο μεταπτυχιακό της στη «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Οργανισμών» του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Σήμερα περατώνει  ένα ετήσιο πρόγραμμα στη συμβουλευτική, παρακολουθεί ένα σεμινάριο γευσιγνωσίας οίνων ενώ αρθρογραφεί σε αρκετά σπουδαία websites και έχει κατορθώσει να δημιουργήσει το fwords.gr του οποίου είναι και αρχισυντάκτρια.

Παράλληλα δημιούργησε και το Happily ever After, ένα κανάλι στην πλατφόρμα του youtube με αισιόδοξα animations!

Ανήσυχο πνεύμα, ασυμβίβαστο ίσως και ανένταχτο. Το πρώτο της συγγραφικό έργο είναι το «Το μοναχικό συννεφάκι», εκδόσεις Μέθεξις, το οποίο διακρίθηκε με έπαινο στα βραβεία βιβλίου του λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος». Κατόπιν, υπήρξε υπεύθυνη έκδοσης-επιμελήτρια του συλλογικού μυθιστορήματος «Θρυαλλίδα», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και έργα της, εκδόσεις Μέθεξις. Συμμετέχει στις «Ψηφίδες ζωής», ποιητική συλλογή διακριθέντων πανελληνίου διαγωνισμού, εκδόσεις Αναζητήσεις. Εμείς την γνωρίσαμε με το παραμύθι της «Η Ωραία Ταξιδεμένη» από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική ενώ το τελευταίο της βιβλίο, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο ονομάζεται “Κρυσταλλένια η πριγκίπισσα που δεν ήξερε να αγαπάει” και σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε και εσείς!

Πάμε να την γνωρίσουμε καλύτερα…

Ποιος παράγοντας συντέλεσε καταλυτικό ρόλο στο να δημιουργήσεις το πρώτο σου βιβλίο;

Ήθελα να μοιραστώ ιστορίες που μου μίλησαν και ένιωσα πως άξιζε να ειπωθούν. Ήταν καιρός να δώσω φωνή στη «φωνή» μου και να εξωτερικεύσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Διαβάζω πολύ, πάντα το έκανα. Αναζητώντας, είδα πως υπάρχει ένα κενό, ως αναγνώστρια αναζητούσα πράγματα που δεν έβρισκα σε βιβλία και θα ήθελα. Κυρίως όμως είναι πως βρήκα την πυξίδα μου, τι είναι αυτό που ήθελα να με προσδιορίζει. Όφειλα λοιπόν να κυνηγήσω το όνειρο μου, αυτό της συγγραφής ιστοριών που είχε ωριμάσει μέσα μου και ήταν έτοιμο να εκτεθεί, με την ελπίδα να ταξιδέψει όπως του πρέπει.

Ποιες φράσεις σε βοηθούν να ανταπεξέλθεις σε πιο απαιτητικές περιόδους της ζωής σου και να βρίσκεις  θέληση για να δημιουργείς; 

Θα ξεκινήσω με κάτι δικό μου που το έγραψα και μου το λέω:

“Έχω ένα ουράνιο τόξο να φωτίζει κάθε πρωί το δωμάτιο μου. Ένα αστέρι να περπατά μαζί μου. Ένα φεγγάρι να προσέχει τον ύπνο μου. Ποιος άλλος τα έχει όλα αυτά;”

Δε χωράει η πίκρα μέσα στο φως. ~Ελύτης Η δημιουργία είναι ο κήπος που κρύβομαι απ’ τη ζωή όταν λείπω.

Γέλα ψυχή μου, περνάει ο καιρός Είναι σκοτάδι μάτια μου πάντα σ’ αυτή την πλάση μια χαραμάδα αφήνουμε το φως για να περάσει. Ας μην το κρύβουμε. Διψάμε για ουρανό ~ Σαχτούρης Αυτούς που κάθονται στη γη και δεν τολμάνε τη φυγή να τους λυπάσαι ~Λουδοβίκος των Ανωγείων Ψάξε στην καρδιά σου να βρεις τον ήλιο που έφυγε. ~Ρίτσος

Σ’ όλη μας τη ζωή βουλιάξαμε πολλά καράβια μέσα μας, ίσως για να μη ναυαγήσουμε μια ώρα αρχύτερα εμείς οι ίδιοι. ~ Αναγνωστάκης Αγαπάω εκείνον που ονειρεύεται το ανέφικτο ~ Γκαίτε

Είναι απαραίτητη η καταιγίδα για τα δέντρα που θέλουν να φτάσουν σε περήφανη ύψη ~Νίτσε Υπάρχει τίποτα αληθινότερο από την αλήθεια; Ναι, το παραμύθι. Αυτό δίνει νόημα στην εφήμερη αλήθεια. ~Καζαντζάκης

Ποια η συμβουλή σου στα κορίτσια που θα ήθελαν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους;

Τα όνειρα σου οφείλεις να τα κυνηγάς όσα κι αν σου κοστίσει. Είναι ο λόγος που υπάρχουμε. Τα φτερά να πετάμε. Ό,τι κι αν γίνει, θα μάθεις τόσα πολλά για σένα από αυτό το ταξίδι που είσαι προκαταβολικά κερδισμένη.

Μέσα από τις γνώσεις σου και τα πολύ σημαντικά εφόδια που έχεις αποκτήσει θεωρείς πως μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην γενική εικόνα της γυναίκας στην Ελλάδα;

Θα έπρεπε! Οι αλλαγές έρχονται από μας. Γίνονται πρώτα μέσα μας κι έπειτα τις φέρνουμε «έξω». Θαρρώ πως ήδη ξεκίνησε, ίσως στην προσπάθεια μας να ακολουθήσουμε ευρωπαϊκά πρότυπα και να εκμοντερνιστούμε, ωστόσο

Αν δε δουλέψεις πρώτα με τον εαυτό σου, αν δεν τον καλλιεργήσεις, να γίνει μια πιο ουσιαστική στροφή στην παιδεία, τις ηθικές αρχές, την ελευθερία, δεν θα μπορέσουν να έρθουν και να εμποτιστούν ολιστικές και πραγματικές αλλαγές.

Σε αυτή τη φάση είναι κάτι πολύ επιφανειακό στα πλαίσια της μόδας και της γενικότερης τάσης της εποχής.

Location: Ellyz cafe Athens, Greece
Το τελευταίο σου βιβλίο φέρει το όνομα σου, μίλησε μας για αυτή σου την επιλογή.

«Κρυσταλλένια η πριγκίπισσα που δεν ήξερε να αγαπά», είναι το νέο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο σε εικονογράφηση του Μιχάλη Μουτζόγλου. Ήθελα να δώσω το όνομα μου σε ένα παραμύθι καθώς πέρα του ότι δεν υπήρχε, είναι αρκετά παραμυθένιο όπως έχω συνηθίσει να ακούω. Η προτροπή ήταν η αφορμή που δημιούργησε το κίνητρο να βρω την πρωταγωνίστρια μου. Έλα όμως που ήμασταν παλιές γνώριμες και όφειλα να σας τη συστήσω. Να τη φτιάξω πριγκίπισσα, εύθραυστη και διαφορετική. Μια πριγκίπισσα που είχε το πρόβλημα που έχουν πολλοί, δεν ήξερε να αγαπάει. Ποτέ της δεν έμαθε. Όταν ένα παραμύθι φέρει το όνομά σου, θέλοντας και μη γίνεται η σύνδεση και ο παραλληλισμός οπότε γίνεται δύσκολο. Θέλει προσοχή μιας και οι απαιτήσεις είναι ήδη υψηλές, να σμιλευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα κομμάτια σου που θα περιλαμβάνει να μη βρεθούν εκτεθειμένα. Η Κρυσταλλένια, η παρεξηγημένη μου πριγκίπισσα είναι ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους ίσως περισσότερο για μας θα έλεγα όπως θα διαπιστώσετε και από το οπισθόφυλλο:

“Αλήθεια, τι είναι η αγάπη; Μετριέται; Βρίσκεται; Περισσεύει; Χωρά;

Η πριγκίπισσα με την κρυστάλλινη καρδιά, που δε γνώριζε την αγάπη, ο πρίγκιπας που δεν κατάλαβε την ουσία της, η νεράιδα της αγάπης που θα δείξει τον δρόμο για την καρδιά και το ταξίδι για την αναζήτησή της ξεκινά! Ψάχνοντας την αγάπη όπως στο κρυφτό. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Για την αγάπη και όλους εμάς”.

Θέλουμε να μοιραστείς μαζί μας ένα από τα μηνύματα που επέλεξες να περάσεις μέσα από το τελευταίο σου βιβλίο.

Η Κρυσταλλένια μου, θέλει να μας βοηθήσει να βρούμε την αγάπη. Να μάθουμε να αγαπάμε και να μας αγαπούν. Να βρούμε τη σωστή αναλογία. Είναι που η αγάπη δε δικαιούται αλόγιστη χρήση μα ούτε και μηδενική. Έτσι το παραμύθι καταλήγει να σου δώσει την πυξίδα αυτή, με την αλφαβήτα της αγάπης. Να αναφέρω πως δένει με την προσέγγιση ψυχολόγου-ειδικού θεραπευτικού παιχνιδιού που μέσω του κρυφτού που όλοι γνωρίζουμε μας δίνει μια διαφορετική οπτική.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την αφιέρωση που έχω βάλει στην αρχή του παραμυθιού:

“Για την αγάπη, που την ψάχνουμε και δεν τη βλέπουμε και τη βρίσκουμε και τη χάνουμε και τη σφίγγουμε ή τη στριμώχνουμε και την κρατάμε και την απλώνουμε. ”

Είναι αξιέπαινο το ποσά πράγματα έχεις κατορθώσει τα τελευταία χρόνια, αποκάλυψε μας τι είναι αυτό που έχεις στα σκαριά για τους επόμενους μήνες;

Δεν είμαστε δέντρα να μην κινούμαστε. Είμαστε αέρας, νερό, σύννεφα, χρόνος. Τρέχουμε να γίνουμε όλα όσα θέλουμε, να προφτάσουμε να εξελιχθούμε όσο περισσότερο. Τώρα, ετοιμάζω το νέο μου βιβλίο, είμαστε στην εικονογράφηση. Γράφω τα επόμενα. Λόγω της κατάστασης, μου έχει δοθεί η ευκαιρία να κάνω παύση για λίγο από τις όποιες υποχρεώσεις και να επικεντρωθώ στο κυνήγι του ονείρου. Θα είναι ψέμα αν σου πω ότι ξέρω τα επόμενα βήματά μου, τα ψάχνω και γω.

Ίσως με βρουν αυτά, ίσως εγώ εκείνα.

“H Ωραία Ταξιδεμένη” Εικονογράφηση : Έφη Κοκκινάκη Εκδόσεις: Thessaloniki, Greece

Εμείς να ευχηθούμε πολλές και σπουδαίες επιτυχίες στα πανέμορφα δημιουργήματα της καλλιτέχνιδας με το πιο γλυκό και ταιριαστό, στην ιδιότητα της, όνομα.

Ακούστε εδώ την ιστορία : https://www.youtube.com/watch?v=VndulRMXUww 

Βρείτε το βιβλίο εδώ: https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/h-wraia-taksidemeni 

Marilia Makri

Start typing and press Enter to search