Λετονία, από τα μεσαιωνικά κτήρια στα δάση!

Η Λετονία σίγουρα δεν είναι ο πρώτος προορισμός ενός έλληνα την καλοκαιρινή περίοδο. Όμως για όλους εσάς που δεν αγαπάτε το κρύο είναι μια καλή επιλογή για να μη συναντήσετε χιόνι.

Ήρθε η στιγμή να σας μιλήσω για ένα μακρύ ταξίδι που έγινε σύντομο! Η Λετονία μπορεί να μη με ενθουσίασε ταξιδιωτικά σαν πρώτη σκέψη, όμως κατάφερε να με κερδίσει με την ξεχωριστή ομορφιά της, το πράσινο, την αρχιτεκτονική και την απλότητα στους καθημερινούς ρυθμούς ζωής των κατοίκων.

Weird facts για τη Λετονία 

  • Η περισσότερη από τη μισή έκταση της χώρας καλύπτεται από δάση!
  • Περισσότερα από 800 κτήρια της Ρίγα χαρακτηρίζονται ως αρτ νουβο!
  • Ποια Γερμανία; Οι Λετονοί καταναλώνουν 78 λίτρα μπύρας ανα κάτοικο.
  • Η διάσημη κεντρική αγορά στη Ρίγα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. 
  • Είναι η χώρα με τις ψηλότερες γυναίκες στον κόσμο, με μέσο ύψος 1,70. Με τους άνδρες να έρχονται στην Τετάρτη θέση παγκοσμίως. 

Τα εισιτήρια:

Η Λετονία έχει μια εξαιρετική αεροπορική εταιρία που πραγματικά διαθέτει ευρύχωρα αεροπλάνα και πολύ καλή εξυπηρέτηση. 

Για να κλείσετε εισιτήρια κάπως πιο οικονομικά θα ήταν ιδανικό να έχετε ευέλικτες ημερομηνίες καθώς οι τιμές για συγκεκριμένες ημερομηνίες θα σας κοστίσουν αρκετά παραπάνω.  

Η διαμονή: 

Ύστερα από μεγάλη έρευνα αποφάσισα να μην επιλέξω διαμονή στη παλαιά πόλη της Ρίγα. Θα έλεγα πως ενώ πραγματικά λατρεύω τις πόλεις που μαρτυρούν την ιστορία τους μέσα από τα κτήρια τους, ΄ίσως είμαι και λιγάκι προκατειλημμένη με τη φασαρία. Το κέντρο όμως είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσάς που δε θέλετε να μετακινηθείτε με κάποιο μέσο ή να περπατήσετε. 

Λετονία-Letonia-blessed.gr-ταξίδι

Η τελική επιλογή της διαμονής:

Το διαμέρισμα “τ’ονείρου” όπως αποτυπώθηκε στις αναμνήσεις μου! 

Ένα πλήρως εξοπλισμένο, ανακαινισμένο και πανέμορφο διαμέρισμα λίγο πιο έξω από το κέντρο της παλαιας πόλης της Ρίγα, αλλά εξίσου κοντά με το αεροδρόμιο. 

Εάν έχετε διαμονή ημερών οι τιμές είναι καλές, για ατομική χρήση προτείνω ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι και για δυο άτομα με αρκετό κόπο και υπομονή μπορεί να γίνει δεκτό το δίπλωμα μηχανής σας για την ενοικίαση ηλεκτρικού σκούτερ. 

Κάπου εδώ SOS tip θα σας συμβούλευα να μην επιχειρήσετε να κάνετε τον κόπο μιλήσετε για ενοικίαση μηχανής σε κάποιο από τα σημεία διάθεσης τους. Εάν είστε αρκετά skilled με το διαδίκτυο και βρείτε τρόπο νοικιάστε online με προσοχή αλλά και πάλι δε το προτείνω. Ο λόγος είναι μια μέθοδος ενοικίασης που σας ζητά επιπλέον χρηματική εγγύηση με αμφίβολη την επιστροφή της. The choice is yours! I’m not into this! 

Κατά τ’ άλλα, τα ηλεκτρικά πατίνια και το σκούτερ είναι εξαιρετικά, οικονομικά και αξίζουν ως επιλογή για κοντινές αποστάσεις. Για πιο μακρινές όπως την πόλη που δε κατάφερα να δω την Jurmala μπορείτε να πάρετε και τρένο από τη πόλη της Ρίγα.

Φαγητό: 

Ως βέρα ελληνίδα δύσκολα με εντυπωσιάζει φαγητό, δίνω όμως πάντα χώρο στο να δοκιμάσω όμως, σε αυτή τη περίπτωση δεν θέλησα να συμβεί. Θα σας πω όμως πως, ως μαγείρισσα, έχουν εξαιρετικό δικό τους κρέας, πολύ νόστιμο δικό τους ψωμί και πρώτες ύλες για να μαγειρέψετε. 

Krogs, οι ταβέρνες της Λετονίας!

Στα σημεία αυτά θα βρείτε κάποια παραδοσιακά πιάτα όπως τον γκρι αρακά με ένα είδος μπέικον (pelēkie zirņi ar speķi). Το πιάτο αυτό έχει ρίζες από τα παλιά χρόνια, όταν οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν αποξηραμένες τροφές από τις προμήθειές τους, για να φτιάξουν φαγητό.

Δημοφιλή πιάτα της Λετονίας είναι επίσης τα πιροσκί, οι σούπες και το ψάρι. Ο βακαλάος φρέσκος, καπνιστός ή αποξηραμένος αλλά και τα μανιτάρια είναι πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε. Μάλιστα στη Λετονία υπάρχουν πάνω από 30 είδη μανιταριών, τα πιο ασφαλή και νόστιμα θα τα συναντήσετε το φθινόπωρο.

Η παλαιά πόλη της Ρίγα:

Η Λετονία έχει περάσει από επτά σχεδόν αιώνες γερμανικής, Πολωνικής-Λιθουανικής, σουηδικής και ρωσικής κυριαρχίας. 

Όπως καλά καταλάβατε υπάρχει μεγάλος αρχιτεκτονικός και καλλιτεχνικός πλούτος αλλά και παραδόσεις που συνδέονται με άλλους λαούς. Στη Ρίγα θα έχετε πολλές επιλογές για να επισκεφθείτε μουσεία και σημαντικά κτίρια ένα εξ αυτών είναι και ο καθεδρικός ναός της Ρίγας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική εκκλησία σε ολόκληρη τη Βαλτική και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και στην ευρύτερη χώρα, χτισμένο το 1211, με στοιχεία μπαρόκ και χανσεατικά χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμη:

Το House of the Brotherhood of Blackheads, το «Σπίτι των Μαυροκέφαλων», μιας αδελφότητας νεαρών εμπόρων του 14ου αιώνα.

Τον Ναό του Αγίου Πέτρου, με το επιβλητικό καμπαναριό ύψους 123 μέτρων και τον χαρακτηριστικό χρυσό κόκορα στην κορυφή! Ο ναός χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, και αρχικά ΄ήταν φτιαγμένος από ξύλο, έπειτα από αρκετές καταστροφές από πυρκαγιά πήρε τη σημερινή του μορφή κατα τον 18ο αιώνα και προστέθηκε επιπλέον και ανελκυστήρας. Εντός του ναού στεγάζεται και το Λετονικό Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και Σχεδίου.

Αξίζει να ανεβείτε στη κορυφή του Ναού του Αγίου Πέτρου και να θαυμα΄σετε όλη τη πόλη από ψηλά!

Το γλυπτό «των Μουσικών της Βρέμης», βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις εκκλησίες, του Αγίου Πέτρου, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Γεωργίου. Το γλυπτό αποτελείται από 4 χάλκινες φιγούρες ζώων (γαιδάρου, σκύλου, γάτας και κόκορα).

(Μας παραπέμπει στο ομώνυμο παραμύθι των αδερφών Γκρίμ που τα ζώα σχεδιάζουν να γίνουν μουσικοί της πόλης. Αποτυπώνει τη σκηνή που τα ζώα καθώς βρίσκονται στο σπίτι των ληστών δελεασμένα από το φαγητό στο τραπέζι μόλις κατάλαβαν ότι πλησίαζαν άνθρωποι, ο γάιδαρος έγειρε στο περβάζι του παραθύρου γρυλίζοντας, ο σκύλος πήδηξε γαυγίζοντας στην πλάτη του, η γάτα ακολούθησε νιαουρίζοντας και τέλος ο κόκορας λάλησε πάνω στην πλάτη της γάτας. Οι ληστές πιστεύοντας πως υπάρχει κάποιο πνεύμα στο δωμάτιο έφυγαν τρέχοντας και τα ζώα μπόρεσαν να απολαύσουν το φαγητό.)

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, μια λουθηρανική εκκλησία με έργα τέχνης στο εσωτερικό της. Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την πυρκαγιά της πόλης το 1677, αλλά επισκευάστηκε και προστέθηκε το νέο κωδωνοστάσιο. Αποτελεί χώρο λατρείας, αλλά χρησιμοποιείται και ως χώρος συναυλιών λόγω του μεγάλου μεγέθους της, αλλά κυρίως λόγω της εξαιρετικής ακουστικής της.

Το πάρκο Bastejkalns!

Σε περιπατητική απόσταση από τα διάσημα κτήρια της Ρίγα βρίσκεται το πάρκο Bastejkalns. 

Πλούσια βλάστηση, αρκετές καλλιτεχνικές πινελιές και το τεχνητό κανάλι είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν. 

Επιλέξτε τη βαρκάδα και δείτε τη πόλη της Ρίγα από τη πιο ρομαντική της πλευρά. 

Βρείτε επιπλέον πληροφορίες στο www.liveriga.com riga-i-prigkipissa-tis-valtikis/

Till next time… εκείνο το ταξίδι που δεν τολμάτε να κάνετε, τολμήστε το και ας μοιάζουν όλα αρνητικά και ας φοβάστε και ας σας “ξεβολεύει”.

Κάθε ταξίδι είναι και μια εμπειρία ζωής, κάθε στιγμή και μια σπουδαία ανάμνηση.

Μαρίλια Μακρή

Start typing and press Enter to search