Σπιτική Μαρμελάδα Φράουλα
Συνταγή για τη πιο νόστιμη και υγιεινή σπιτική μαρμελάδα φράουλα που θα γεμίσει τη κουζίνα σας με αρώματα και τα βαζάκια σας με χρώμα και γεύση ασυναγώνιστη.
Ο μήνας Απρίλιος, αλλά και ο Μαιος μας φέρνουν τις αγαπημένες όλων φράουλες. Φρέσκες είναι πεντανόστιμες όμως κρατούν λίγο και συντηρούνται δύσκολα.
Πάμε να τις απολαύσουμε κάθε μέρα με τη πιο εύκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα.
Υλικά:
- 1 κιλό φράουλες
- 500 γρ. ζάχαρη καστανή ή υποκατάστατο ζάχαρης ανάλλογο της γλυκίτας που επιθυμούμε
- 1 μεγάλη κουταλιά μέλι
- 1 λεμόνι, χυμός
- 1 πράσινο μήλο
- (προαιρετικά) ½ λοβός βανίλιας ή 1 βανίλια
Εκτέλεση συνταγής:
Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες. Εγώ σε ένα μεγάλο μπολ με νερό πρόσθεσα λίγο ξυ΄δι και ενα κουταλάκι μαγειρική σόδα και ξέπλυνα 2 φορές ακόμη με νερό.
Καθαρίζουμε τα κοτσάνια και σημεία που ειναι πιο λευκά ή έχουν αλλοιώσεις.
Εδώ επιλέγετε εσείς τη μορφή που θα δώσετε και είτε κόβετε όπως έκανα εγώ σε κομματάκια είτε τις αφήνετε ολόκληρες.
Σε μιάμιση κούπα νερό που βράζει ήδη πέντε, με δέκα λεπτά σε δυνατή φωτιά. τοποθετείτε ( σε κατσαρόλα χωρίς καπάκι) τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και τη φλούδα και προαιρετικά μισό πράσινο μήλο ξινό και μια βανίλια.
Όσο βράζουν και αφρίζουν με ένα κουτάλι προσεκτικά βγάζετε τον αφρό. Επαναλαμβάνετε όσο χρειαστεί. Λίγο πρίν το σβήσουμε προσθέτουμε και τη κουταλιά μέλι και ανακατεύουμε.
Αφήστε τη μαρμελάδα σας να κρυώσει λιγάκι και αφαιρέστε τη φλούδα από το λεμόνι και το πράσινο μήλο.
Έπειτα σε αποστειρωμένα βαζάκια θα προσθέσετε προσεκτικά τη μαρμελάδα.
*Για να τα αποστειρώσετε μπορείτε να τα έχετε ήδη περάσει από ζεστό νερό και να τα έχετε σκουπίσει καλά.
Αναποδογυρίζετε το βάζο να φύγει ο αέρας και το ξαναγυρνάτε στη κανονική του θέση. Τοποθετείτε στο ψυγείο και μπορείτε να τη καταναλώσετε εντός του διαστήματος των 2 με 3 μηνών.
Σημαντικοί κανόνες της συντήρησης της μαρμελάδας ειναι να χρησιμοποιούμε ένα μέρος της με δικό της μαχαίρι ή κουτάλι. Η καλή ψύξη του προϊόντος στη συντήρηση του ψυγείου και η σωστή παραπάνω διαδικασία επειτα απο τη τοποθέτηση στα βάζα ωστε να σφραγίσουν καλά και να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό.
Δοκιμάστε τη συνταγή και προσθέστε μας με ετικέτα στα δικά σας σπιτικά βαζάκια ή στείλτε μας μήνυμα στον λογαριασμό μας στο instagram ( @blessed.gr_ ) για σχόλια και απορίες!
Enjoy xx