Διατροφή και Πάσχα

Διατροφή και Πάσχα μπορούν να συνδυαστούν; Μα φυσικά!

Δείτε πως θα ρυθμίσετε τη διατροφή σας χωρίς να χάσετε τα εορταστικά τραπέζια και τα έθιμα των γιορτινών ημερών του Πάσχα.

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι καλό να αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία να δούμε φίλους, συγγενείς και φυσικά να ζήσουμε τα έθιμα και να απολαύσουμε τις πασχαλινές διατροφικές προτάσεις, και όχι να είναι ένα ακόμη διατροφικό γεγονός που να χαρακτηρίζεται από υπερφαγία  και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα.

Πώς θα διαχειριστείτε λοιπόν, τα εορταστικά τραπέζια των γιορτινών ημερών απολαμβάνοντας παράλληλα και την παρέα σας;

Ας δούμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το εορταστικό τραπέζι οι οποίες θα σας ευνοήσουν ιδιαίτερα:

  • Αρχικά αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρες με σκοπό να καταναλώσετε το γεύμα του εορταστικού τραπεζιού. Δεν θα πρέπει να μένετε νηστικοί.
  • Καταναλώστε ένα πλούσιο πρωινό γεύμα για ενέργεια . Μπορείτε να επιλέξετε γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και ένα φρούτο. Φυσικά, λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας, μπορείς να καταναλώσεις, εναλλακτικά, μια φέτα τσουρέκι ή 2 πασχαλινά κουλουράκια.
  • Καταναλώστε τα ενδιάμεσα γεύματα σας (σνακ) κανονικά .Θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα φρούτο ή ακόμα και ένα βαμμένο κόκκινο αυγό. Ο συνδυασμός των δύο αποτελεί μια χορταστική επιλογή.
  • Ξεκινήστε το κυρίως γεύμα σας με σαλάτα. Τα λαχανικά ευνοούν τον κορεσμό του στομάχου και έτσι είναι πιο πιθανό να προστατευτείτε από τα λιπαρά εδέσματα.

Καταναλώστε τα ενδιάμεσα γεύματα σας (σνακ) κανονικά! Μη παραλείπετε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρες με σκοπό να καταναλώσετε το γεύμα του εορταστικού τραπεζιού!

Διατροφικές-συμβουλές-για-το-Πάσχα-Xristiana-Merianou-blessed.gr

  • Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού είναι καλό να περιέχονται στο πιάτο σου, αφού είναι πηγή ενέργειας, καταλαμβάνοντας το ¼ του πιάτου.
  • Όταν φτάσει η στιγμή για την επιλογή του κρέατος, προτίμησε το κατσίκι από το αρνί διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι λίγο πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 χρόνου) περιέχει συνήθως περισσότερα λιπαρά, με τα πιο άπαχα μέρη του ζώου να είναι το μπούτι και η σέλα. Πρόσθεσε το κρέας στο υπόλοιπο ¼ του πιάτου.
  • Αλκοόλ με μέτρο.! 1-2 ποτηράκια κρασί μαζί με το γεύμα σας είναι αρκετά και ικανά να σας φτιάξουν το κέφι.
  • Το βραδινό είναι καλό να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, να μην επιβαρυνθείτε με παραπανίσιες θερμίδες και να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλά.

Οπότε, η κατανάλωση μιας σαλάτας ή μιας χορτόσουπας ή ενός γιαουρτιού με φρούτα ή φρυγανιά, αποτελούν ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα διότι, οι φυτικές ίνες που εμπεριέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γνωστό ότι εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού και τα προβιοτικά τα οποία περιέχονται στο γιαούρτι, ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου.

  • Για να απολαύσεις κάθε γεύση και υφή, κατανάλωσε κάθε μπουκιά αργά, μασώντας, ταυτόχρονα, καλά!
  • Μετά την κατανάλωση του γεύματος μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο ο οποίος θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις ΄΄καύσεις’’ του οργανισμού σας και θα σας ανακουφίσει από τυχόν προβλήματα δυσπεψίας.
  • Φροντίστε να περάσετε όσο πιο όμορφα γίνεται παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα , χωρίς να απογοητεύεστε επειδή παρεκλείνατε μερικές μέρες από τις διατροφικές σας συνήθειες. Δεν πρέπει να ακυρώνετε καμία προηγούμενη προσπάθεια.

Χρήσιμο Tip:

Θυμηθείτε ότι το τελευταίο γεύμα καλό είναι να απέχει από τον ύπνο 2-3 ώρες

Καλές γιορτές σε όλους!

Επιμέλεια κειμένου : Μαρίλια Μακρ΄ή

Φωτογραφικό υλικό : pexels

Χριστιάνα Μέριανου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
+30 698 135 3512

Start typing and press Enter to search