Diy: Δημιουργήστε την πιο εύκολη χάρτινη Πασχαλιά!

Χειροτεχνίες που γεμίζουν αισιοδοξία και ανοιξιάτικα χρώματα τους χώρους του σπιτιού.
Κατασκευάστε την πιο εύκολη χάρτινη πασχαλιά με απλά και οικονομικά υλικά.

Το χαρμόσυνο μήνυμα της γιορτής του Πάσχα φέρνει πρώτη η πασχαλιά! Σίγουρα τα μοσχομυριστά άνθη της τράβηξαν την προσοχή σας από χιλιόμετρα… Η πασχαλιά ως καλλωπιστικό φυτό καρποφορεί και αναρριχάται στους φράχτες και τις αυλές των σπιτιών κατά τα μέσα της άνοιξη συμπίπτοντας με την πασχαλινή περίοδο. Συναντάται σε πολλές αποχρώσεις του μωβ αλλά και σε λευκό!

Φέτος λοιπόν στολίστε τα σπίτια σας μέσα και έξω με το μυρωδάτο φυτό! Αντί να φτιάξετε τα καθιερωμένα λαγουδάκια και καλαθάκια προτιμήστε να φτιάξετε ένα μόμπιλε (κινούμενη κρεμαστή κατασκευή) που να θυμίζει  πασχαλιά, έτσι που να στολίζει την κουρτίνα σας, το φωτιστικό, την βιβλιοθήκη ή μια σκοτεινή γωνία του σπιτιού σας.

Τόσο εύκολη και οικονομική με μόνο δυο υλικά και 4 απλά βήματα που πραγματικά θα θέλετε να γεμίσετε όλο το σπίτι!

Θα χρειαστείτε χαρτί, ψαλίδι και κλωστή και ίσως βελόνα αυστηρά κ μόνο για ενήλικες!

Εγώ χρησιμοποίησα γκοφρέ χαρτί με κόστος από 0,30 έως 0,50€, εναλλακτικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε παλιές εφημερίδες, χαρτί κουζίνας, φίλτρα γαλλικου καφέ ή ακόμα και βαμβάκια ντεμακιγιάζ… Ναι καλά ακουσατε! Χρησιμοποιούμε όλα τα  υλικά με την ίδια ακριβώς τεχνική.

Αντί για κλωστή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπάγκο ή πετονιά!  Όσο για την βελόνα εναλλακτικά μπορείτε να δέσετε την κλωστή ή τον σπάγκο σε μια οδοντογλυφίδα και η πετονιά δεν χρειάζεται μέσο είναι αρκετά αιχμηρή από μόνη της ώστε να διαπεράσει το χαρτί!

Βήματα:

1. Κόβουμε το χαρτί σε μικρά τετράγωνα ή οβάλ  κομμάτια

2. Πιέζουμε το κεντρο και διπλώνουμε τις άκρες ώστε να σχηματιστεί ένα ανθάκι.

3. Περνάμε την κλωστή στην βελόνα κάνουμε διπλό κόμπο στην κλωστή.

4. Ράβουμε τα μικρά ανθάκια, είτε διαγώνια με φορά προς τα κάτω είτε από το κέντρο προς τα κάτω!

Τοσο απλά έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα!

Για να τα κρεμάσετε  χρησιμοποιήσετε ένα στεφάνι πλεξίματος, ή απλά ράψτε τα ή κολλήστε τα σε μια επιφάνεια! Εδώ άνοιξα μια συρμάτινη κρεμάστρα την έντυσα με γκοφρέ και έτοιμη! Βάλτε ακόμη και ένα κανονικό κλαδί και βάψτε το!  

Συλλογική εργασία: Η κατασκευή μολονότι έχει απλά υλικά απαιτεί ομαδική δουλειά και πνεύμα συνεργασίας! Μετά τα κουλουράκια και τα τσουρέκια φτιάξτε και μια πασχαλινή κατασκευή! Τα παιδιά σας κόβουν και κατασκευάζουν λουλούδια και εσείς τα ράβετε!

Παιδαγωγικά και αναπτυξιακά οφέλη

Όπως κάθε κατασκευή και καλλιτεχνική δημιουργία  παρουσιάζει πλήθος ωφελειών έτσι και η κινητή μας πασχαλιά κινητοποιεί τομείς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την επίτευξη ενός έργου.

Η φαντασία και η δημιουργικότητα διεγείρονται στο έπακρο μέσα από την επιλογή των χρωμάτων αλλά και την εικόνα του τελικού αποτελέσματος…

Παράλληλα, τα αναπτυξιακά οφέλη είναι τεράστια η λεπτή κινητικότητα και ο οπτικοκινητικός συντονισμός που απαιτούνται, εξασκούν την λεπτομερή κίνηση του χεριού. Επιπλέον, αν εμπλακούν και αλλά άτομα κατά την δημιουργία μιας κατασκευής αναδεικνύονται και τα κοινωνικά της οφέλη.

Αυτό που σίγουρα εξασκείται είναι η συνεργασία και η αλληλεπίδραση, το πως αντιλαμβάνεται κανείς τον εαυτό του όντας μέλος μιας παραγωγικής ομάδας και τους ρόλους που καλείται να αναλάβει.

Εκμεταλλευτείτε επομένως τις ημέρες παραμονής στο σπίτι και περάστε παραγωγικό χρόνο με την οικογένεια σας! Θα χαρώ να μου στείλετε τις δημιουργίες σας!

_mykid_ by Dora Andrioti

Καλό Πάσχα!

Καλή Ανάσταση!!

Θεοδώρα Ανδριώτη
Εκπαιδευτικός προσχολικής και Α΄βαθμιας εκπαίδευσης Ειδίκευση στις Εκπαιδευτικές Καινοτομίες.

Start typing and press Enter to search