Έξυπνα tips διατροφής & άσκησης για τον έλεγχο του βάρους

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική φυσική δραστηριότητα, δηλαδή η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, είναι πλέον πιο απαραίτητη από ποτέ.

Δείτε έξυπνες συμβουλές διατροφής & άσκησης για μια καθημερινότητα γεμάτη υγεία και ενέργεια!

Μπορεί τα οφέλη της άσκησης να έχουν μελετηθεί και να είναι ευρέως γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, όμως η σωματική αδράνεια κατορθώνει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας μέχρι και τις μέρες μας. Παράλληλα, έχει γίνει και μία από τις κυριότερες αιτίες δημιουργίας χρόνιων προβλημάτων υγείας. Και όταν λέμε άσκηση δεν εννοούμε να πηγαίνουμε με τις ώρες στο χώρο ενός γυμναστήριου εννοούμε απο το απλό περπάτημα μέχρι και το ελαφρύ jogging.

Πρωταρχική ανάγκη για τον καθένα ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης που επιλέγει είναι μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα πρέπει να καλύπτει τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού του και να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Μπείτε σε δράση… έστω και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα… κάνουν καλό!

Έξυπνα tips διατροφής & άσκησης για τον έλεγχο του βάρους:

  • Καταναλώνετε ποικιλία τροφών.
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά. Προτιμήστε κυρίως αυτά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι
  • Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα – φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσέρβα, αποξηραμένα ή χυμούς.
  • Μειώστε το λίπος και τις λιπαρές τροφές από τη διατροφή σας, με ιδιαίτερη προσοχή στο κορεσμένο.

Καταναλώστε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη 2-3 φορές την ημέρα (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, όσπρια).

  • Γλυκά και τροφές με ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες: αποτελούν χρήσιμες πηγές υδατανθράκων αν οι ανάγκες σε ενέργεια είναι αυξημένες. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν την άσκηση επειδή προκαλούν έντονη υπεργλυκαιμία και αμέσως μετά υπογλυκαιμία, μειώνοντας την απόδοση του αθλούμενου.
  • Ξεκινήστε την αναπλήρωση υδατανθράκων αμέσως μετά την άσκηση.
  • Πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Συνδυάστε προπόνηση ενδυνάμωσης με αερόβια άσκηση…

Τα παραπάνω αφορούν όλους όσους ασχολούνται με την άσκηση είτε ως σπόρ είτε εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των αθλητών.


Γενικότερα:
Όσον αφορά την αερόβια δραστηριότητα: Προτείνονται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης εβδομαδιαίως ή 75 λεπτά υψηλής έντασης ή συνδυασμός μέτριας και υψηλής έντασης. Μεγαλύτερη συχνότητα άσκησης αντιστοιχεί, φυσικά σε ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.

Ακόμη και η ύπαρξη μιας μόνο δραστηριότητας σε καθημερινή βάση, για παράδειγμα μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, είναι επωφελής για τον οργανισμό και συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Όσον αφορά την προπόνηση ενδυνάμωσης:Σε αυτή την προπόνηση θα πρέπει να περιλαμβάνονται ασκήσεις για τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες τουλάχιστον για 2 φορές την εβδομάδα

Επιμέλεια κειμένου : Μαρίλια Μακρ΄ή

Φωτογραφικό υλικό : pexels

Χριστιάνα Μέριανου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
+30 698 135 3512

Start typing and press Enter to search