Η δύναμη του φόβου

Φόβος, εκείνος ο μικρός ή μεγάλος “μάγος” που είναι ικανός να σε προστατέψει ως φύλακας άγγελος σου και συνάμα να σου κόψει τα φτερά και να σε καρφώσει στη γη κρυμμένο από τη ζωή.

Αν το καλοσκεφτείτε πέραν μερικών εξαιρέσεων, ο φόβος είναι ένα τεράστιο εμπόδιο στα όνειρα μας, στα θέλω μας, στη ζωντάνια μας και στη διεκδίκηση της ζωής που επιθυμούμε.

Εκείνη η κίνηση στην επαγγελματική σταδιοδρομία σου, εκείνο το ταξίδι που πάντα αναβάλλεις, η παραμονή σου σε μια σχέση φιλική ή ερωτική που έχει τελειώσει ή έπρεπε να έχει τελειώσει! 

Ο φόβος αποτρέπει τον άνθρωπο και από πιθανά δεινά αλλά και από πιθανή διαδρομή του προς την πολυπόθητη ευτυχία. 

Και είναι ίσως τελικά τραγελαφικό το πως οι περισσότερες φοβίες μας δε θα συμβούν ποτέ!


Συμφωνα με παιδοψυχολόγους η πρώτη φορά που βιώνουμε έντονο φόβο στη ζωή μας είναι η στιγμή που γεννιόμαστε, καθώς βγαίνουμε από το απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον της κοιλιάς της μητέρας μας, σε έναν εντελώς άγνωστο κόσμο.

Ο φόβος ως μηχανισμός επιβίωσης : ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που αναπτύσσεται εξαιτίας της συνειδητοποίησης ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής που οδηγεί στην απομάκρυνση του ατόμου από το επικίνδυνο αίτιο.

Σύμφωνα με τον Dr. Karl Albrecht, υπάρχουν 5 θεμελιώδη είδη φόβου:

  • Ο φόβος του αφανισμού ή φόβος του θανάτου (extinction fear). Η ιδέα του θανάτου διεγείρει ένα πρωτογενές υπαρξιακό άγχος σε όλους τους ανθρώπους.
  • Ο φόβος του ακρωτηριασμού, της απώλειας ενός μέρους του σώματος (mutilation fear).
  • Ο φόβος απώλειας της αυτονομίας (loss of autonomy- fear).
  • Ο φόβος του αποχωρισμού- φόβος της εγκατάλειψης (separation fear).
  • Ο φόβος του θανάτου του Εγώ (Ego-death- fear). Πρόκειται για το φόβο της ταπείνωσης, της περιφρόνησης, του εξευτελισμού της προσωπικότητας και της απώλειας της συνοχής του εαυτού.

Η δημιουργία περαιτέρω φόβων εξαρτάται και από τις εμπειρίες του ατόμου, ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Ο φόβος μαθαίνεται είτε από προσωπικές τραυματικές εμπειρίες, είτε παρατηρώντας τον φόβο των άλλων.


Πότε εμφανίζονται οι φοβίες μας;

Οι φοβίες που σχετίζονται με στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος , ζώα, αίμα κτλπ συνήθως εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία, ενώ άλλες, όπως η κλειστοφοβία και η αγοραφοβία, συνήθως ξεκινούν κατά την εφηβεία ή κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστεί μια φοβία είναι η βαθμιαία και επανειλημμένη έκθεση στον φοβογόνο παράγοντα

…με ένα ασφαλές και ελεγχόμενο τρόπο.Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορείτε να “εκπαιδεύσετε τον εαυτο σας να ξεπερνά σταδιακά το άγχος και το φόβο που του προκαλούσε ο φοβογόνος παράγοντας.

Η λύτρωση του να ξεπερνάς ένα φόβο σου!

Το να “εκπαιδεύσετε” τον εαυτό σας να αποβάλλει τις αρνητικές σκέψεις μπροστά σε ένα παράγοντα που μέχρι πρότινος απέφευγε είναι μια διαδικασία που μπορεί να σας δώσει τρομερή αυτοπεποίθηση. Με καλό σχεδιασμό και ασφάλεια στην εκτέλεση θα δείτε πως η κάθε φοβία σας μπορεί να απαλύνει και σταδιακά να χάσει τη δύναμη που έσεις της δίνατε

Η επιτυχής αντιμετώπιση του φόβου, θέλει επιμονή και υπομονή.

Μέσα από τις επανειλημμένες στιγμές που αντιμετωπίσατε τον φόβο σας, θα συνειδητοποιήσετε πως τελικά το χειρότερο (δηλαδή αυτό που πάντα κυριαρχούσε στο μυαλό σας) δεν πρόκειται να συμβεί!

Η δύναμη υπάρχει ήδη μέσα σας, το να αποκτήσετε έλεγχο σε κάθε φόβο σας, θα σας οδηγήσει στο να έχετε πλήρη έλεγχο του εαυτού σας και κατ ‘επέκταση της ζωής σας.

Για την ολοκλήρωση του άρθρου επέλεξα να αφήσουμε τη μουσική να μιλήσει με ενα παλιό, αισιόδοξο τραγούδι που πάντα θα μου θυμίζει πως αξίζει να πιστεύεις στην εσωτερική σου δύναμη, καθώς έχει τη “μαγική” ιδιότητα του να μπορεί να γίνει διπλάσια και τριπλάσια του μεγέθους μας, του αναστήματος μας, της εικόνας που οι άλλοι έχουν για εμάς.

Πίστεψε στον εαυτό σου, είσαι ένα μοναδικό δημιούργημα και αξίζεις μια όμορφη, θετική ζωή γεμάτη αγάπη και φώς!

Marilia xx

Πηγές : iatropedia.gr psychology.gr

Start typing and press Enter to search