Υπάρχει Άγιος Βασίλης; Πλάστε τον δικό σας μύθο!

“Μαμα, μπαμπά υπάρχει Άγιος Βασίλης;”

Δεν υπάρχει παιδί στον κόσμο που να μην έχει αναρωτηθεί για την ύπαρξη του υπέρτατου Αγίου με την κόκκινη φορεσιά την μακριά γενειάδα και τα στρουμπουλά ροδοκόκκινα μαγουλάκια … Είμαι σίγουρη ότι το θέμα σας απασχολεί, ειδικά αν έχετε παιδιά που αντιλαμβάνονται τον κόσμο που τους περιβάλλει με απόλυτο ρεαλισμό και θέτουν συχνά ερωτήματα για την λογική συνέπεια που διέπει τα πάντα. Εμβαθύνοντας, η ερώτηση φτάνει στα μυαλουδάκια τους είτε γιατί κάπου το έχουν ακούσει είτε γιατί κάποιος κακοπροαίρετος έσπευσε να ομολογήσει χαιρέκακα: “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ…”.

 Μια συμβουλή προς όλους, δεν επεμβαίνουμε ΠΟΤΕ με “βία” στα πιστεύω και στις πεποιθήσεις των άλλων, πόσο μάλλον τον μικρών παιδιών. Οι συνομήλικοι επίσης αλληλοεπηρεάζονται σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πόσο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν μεταξύ τους. Συχνά επιδεικνύουν κοροϊδευτικά σε μικρότερα ιδίως παιδιά ότι αυτό που πιστεύουν υπάρχει μόνο στην φαντασία τους!

Πώς θα το χειριστείτε;

Φυσικά με λεπτότητα και εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο. Δώστε απόλυτη προσοχή στον τρόπο που επιλέγετε να λύσετε ένα ευαίσθητο θέμα, ώστε να μην προκαλέσετε έντονη συναισθηματική φόρτιση  και αποφεύγοντας να φτάσετε το παιδί σας ένα βήμα πριν “πέσει από τα σύννεφα”.


Αποφύγετε τις υπερβολές: 

Στην πραγματικότητα τα παιδιά σας είναι υποψιασμένα για το τι πραγματικά συμβαίνει επομένως, καλό θα ήταν να μην υπερβάλλετε με σουρεαλιστικά στοιχεία όπως είναι τα δαγκωμένα γλυκίσματα, το μισοάδειο ποτήρι γάλα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία της παρουσίας του στον χώρο.

Τονίστε την ιδεατή του διάσταση- την πραγματικότητα:

 Και φυσικά υπάρχει Άγιος Βασίλης! Υπήρχε πριν πολλά πολλά χρόνια και ασχολήθηκε με τα γράμματα και την παιδεία! Ήταν άνθρωπος της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας. Δείξτε την πραγματική του μορφή και εξηγήστε ότι αυτή η μορφή που επικρατεί είναι τέχνασμα γνωστής εταιρείας αναψυκτικών και τα μέσα μας έχουν επιβάλλει την νέα του μορφή που έχει υιοθετήσει όλος ο κόσμος ανεξαρτήτως θρησκείας.

Εξηγείστε επίσης, ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα στον εορτασμό του Αγίου και πως ο Santa Claus μπορεί να είναι ο Άγιος Νικόλαος, των ‘Αγγλων και  των Ολλανδών. Με λίγα λόγια παρουσιάστε τους το πολυδιάστατο φαινόμενο του αγίου δίνοντας έμφαση στον ουσιαστικό συμβολισμό του και στο πραγματικό νόημα της προσφοράς.

Μιας και ο αγαπημένος άγιος των παιδιών δεν έχει στην κατοχή του καμία εταιρεία και πολυκατάστημα παιχνιδιών πέρα από κάθε φορολογία, με υπαλλήλους ξωτικά και υπερπολιτελές έλκηθρο γεμάτο υπεργιγάντια παιχνίδια!

Πώς; Φτιάξτε την δική σας εκδοχή

Αφήστε να εννοηθεί ότι όντως εσείς αφήνατε τα δώρα κάτω από το δέντρο, αλλά κάτι μαγικό συνέβαινε και κάποιος, με κάποιο παράξενο τρόπο τα άλλαζε και στην θέση τους βρίσκατε άλλα, διαφορετικά την επόμενη ημέρα!

Ίσως ο Άγιος Βασίλης έβλεπε τις κινήσεις μας, άλλαζε τα δώρα αξιολογώντας το καθένα και το προσέφερε σε άλλα παιδιά με σκοπό το καθένα να πάρει αυτό που το αξίζει σαν δώρο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς! Για αυτό ίσως πρέπει να διευκολύνουμε την δουλειά του και να μπούμε και εμείς στα παπούτσια του ακολουθώντας την δική του διαδρομή!

Δηλάδή, προτείνω να προσφέρουμε σε παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη τα δώρα μας αυτές τις γιορτινές μέρες, όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό! Δεν είναι ανάγκη να ξοδευτείτε! Σίγουρα θα έχετε σακούλες από άχρηστα παιχνίδια αποθηκευμένα για χρόνια.

Μπορείτε ακόμη να επιδιορθώσετε μερικά ή και να δημιουργήσετε μικρές κατασκευές από άχρηστα υλικά που θα δώσουν τόση χαρά τόσο στα παιδιά σας, καθώς θα αισθάνονται δημιουργικά, όσο και στα παιδιά που θα το παραλάβουν σε ορφανοτροφεία και κέντρα φύλαξης! 

Ολοκληρώστε την συζήτηση με τα μικρά σας με αισιοδοξία! 

Άλλωστε που ξέρετε μπορεί και να υπάρχει!!!

_mykid_ by Dora Andrioti

Θεοδώρα Ανδριώτη
Εκπαιδευτικός προσχολικής και Α΄βαθμιας εκπαίδευσης Ειδίκευση στις Εκπαιδευτικές Καινοτομίες.

Start typing and press Enter to search