Διατροφή για υγιή μαλλιά
Πώς η διατροφή μας βοηθά να έχουμε υγιή μαλλιά, διαβάστε όλα τις προτάσεις και συμβουλές για τις τροφές που αξίζει να έχετε στο τραπέζι σας.
Τα μαλλιά είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος φυσικός ιστός στο ανθρώπινο σώμα: ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης είναι 0,5cm – 1,7cm ανά μήνα ανάλογα με την εθνικότητα. Η βέλτιστη ανάπτυξη γίνεται από την ηλικία 15-30 ετών και μειώνεται από την ηλικία 40-50 ετών.
Η ταχύτητα ανάπτυξης της τρίχας βασίζεται στη γενετική, το φύλο, την ηλικία, τις ορμόνες , μπορεί όμως και να μειωθεί λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών (ανεπάρκεια ψευδαργύρου),αναιμίας και ορμονικών διακυμάνσεων (Εμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ασθένειας θυρεοειδούς).
Ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα είναι ζωτικής σημασίας για τις μεταβολικές οδούς που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της κερατίνης και είναι άξια αναφοράς.
1) Σίδηρος
Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθροκύτταρα να μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα σας. Αυτό το καθιστά ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των τριχών.
Η έλλειψη σιδήρου, η οποία προκαλεί αναιμία, αποτελεί σημαντική αιτία της απώλειας μαλλιών και είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες.
Στα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο περιλαμβάνονται τα μύδια, τα στρείδια, τα αυγά, το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και οι φακές.
2)Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α ¨βοηθά¨ τους αδένες του δέρματος να δημιουργήσουν μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα. Το σμήγμα ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και διατηρεί τα μαλλιά υγιή. Δίαιτα ανεπαρκή στη βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας τρίχας .
ΌΜΩΣ η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α, μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μαλλιών.
Στα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α περιλαμβάνονται οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι κολοκύθες, το σπανάκι και το λάχανο όπου είναι όλα υψηλά σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.Η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να βρεθεί σε ζωικά προϊόντα όπως το γάλα, τα αυγά και το γιαούρτι. Το λάδι από συκώτι γάδου είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή.
3) Bιοτίνη
Ανήκει στην ομάδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β . Έχει παρατηρηθεί ότι η ανεπάρκεια της οδηγεί στην εμφάνιση τριχόπτωσης.
Στα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιοτίνη περιλαμβάνονται τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, κρέας, ψάρια, θαλασσινά.
4) Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών τρίχας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο αποτελούν τα στρείδια, το βόειο κρέας, το σπανάκι, το φύτρο σιταριού, οι σπόροι κολοκύθας και οι φακές.
5) Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Tο σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για να δημιουργήσει μια πρωτεΐνη γνωστή ως κολλαγόνο – ένα σημαντικό κομμάτι της δομής της τρίχας. Επιπροσθέτως, βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου, όπου όπως προαναφέρθηκε είναι ένα ορυκτό απαραίτητο για την ανάπτυξη των τριχών.
Φράουλες, πιπεριές, γκουάβα και εσπεριδοειδή αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης C.
6)Βιταμίνη E
Παρόμοια με τη βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει το οξειδωτικό στρες. Σε μια μελέτη, τα άτομα με απώλεια μαλλιών παρουσίασαν αύξηση κατά 34,5% στην ανάπτυξη των μαλλιών μετά τη συμπλήρωση με βιταμίνη Ε για 8 μήνες .
Οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το αβοκάντο αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε.
7) Βιταμίνη D
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την αλωπεκία, έναν τεχνικό όρο για την απώλεια μαλλιών.
Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων ωοθυλακίων στους μικροσκοπικούς πόρους στο τριχωτό της κεφαλής, όπου μπορούν να αναπτυχθούν νέες τρίχες.
Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D μέσω της άμεσης επαφής με τις ακτίνες του ήλιου. Οι καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, λάδι από συκώτι, μερικά μανιτάρια και εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Χριστιάνα Μέριανου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
+30 698 135 3512