10+1 αλήθειες για τα αρωματικά κεριά

Ένα στολίδι για το σπίτι μας και αγαπημένο δώρο για τους αγαπημένους μας και τον εαυτο μας, αλήθεια όμως πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για τα κεριά;

Τα κεριά, στα διάφορα σχήματα, χρώματα, αρώματα και δοχεία έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και αξίζει να τα ανακαλύψετε μαζί μας. 

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, στην Ουάσιγκτον :

  • Σύμφωνα με έρευνες ορισμένα αρωματικά κεριά, φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις φυσιολογικές αποκρίσεις και να λειτουργήσουν ευεργετικά όπως ο διαλογισμός.
  • Ο καθηγητής στο τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας του  πανεπιστημίου Johns Hopkins, Dr. Ying Zhang, λέει:

«Η λεβάντα, η κανέλα, η βανίλια, το γεράνι, το σανταλόξυλο, ο ευκάλυπτος και η μέντα, είναι τα αιθέρια έλαια που όταν διαχέονται στο περιβάλλον του σπιτιού ή του μπάνιου σας, έχουν την ικανότητα να ανακουφίζουν από το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ συνεισφέρουν θεραπευτικά σε πονοκεφάλους, αϋπνία, συμφόρηση της μύτης, κρυολογήματα, ιγμορίτιδα, αλλεργίες και προστασία από ιώσεις». 

Φυτικά κεριά σόγιας με φυσική καρύδα, άρωμα καρύδα-μπισκότο.
  • Το σώμα του κεριού που είναι κατασκευασμένο με κερί σόγιας, μέλισσας, candelilla ή ελαιοκράμβης με αιθέρια έλαια, φυτίλι και αποχρώσεις και γενικότερα προσεγμένες πρώτες ύλες, μπορεί να αποτελέσει σωστή επιλογή κεριού αρωματοθεραπείας. 
  • Το μελισσοκέρι εμφανίστηκε ως πρώτη ύλη για την κατασκευή κεριών κατά τον μεσαίωνα.
  • Τα κεριά που είναι κατασκευασμένα από κερί μελισσών ή φυτική σόγια, μπορεί να κοστίζουν περισσότερο στην αγορά ή τη δημιουργία τους αλλα φαίνεται πως είναι πιο ασφαλή γιατί δεν απελευθερώνουν δυνητικά βλαβερές χημικές ουσίες.

Η καύση κεριού κατασκευασμένο από παραφίνη (υποπροϊόν πετρελαίου), απελευθερώνει, μέσω της αιθάλης, 11 τοξικές ουσίες, όπως βενζόλιο, ακετόνη, ξυλόλιο, φορμαλδεύδη, ακεταλδεύδη στον αέρα και στους πνεύμονες.

  • Τα αγνά μελισσοκέρια έχουν μεγαλύτερο χρόνο καύσης και κατα τη καύση εκπέμπουν αρνητικά ιόντα, που καθαρίζουν τον αέρα, δημιουργώντας ενώσεις με τα θετικά τα οποία κρατούν τη σκόνη και τις οσμές, καθαρίζοντας τον αέρα του χώρου με φυσικό τρόπο.
  • Οι πρώτοι που κατασκεύασαν κεριά με φυτίλι, θεωρούνται οι Ρωμαίοι με σκοπό να φωτίζουν τα σπίτια τους και να οδηγούν τους ταξιδιώτες στους τόπους λατρείας τη νύχτα.
  • Μπορεί στο σήμερα για να κατασκευάσουμε κεριά να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές, ειδικές συσκευές, εξοπλισμό και καλούπια, αλλά η βασική διαδικασία κατασκευής τους παραμένει ίδια εδώ και αιώνες.
  • Τα 100% φυτικά-φυσικά κεριά, όπως το κερί σόγιας, είναι μη τοξικά, φυσικά βιοδιασπώμενα και είναι εύκολο να απομακρυνθούν από οποιαδήποτε επιφάνεια. 

Ερευνητές στη Σκωτία, ανακάλυψαν ότι, καθώς το κερί καίγεται, περίπου ενάμισι εκατομμύριο νανοσωματίδια διαμαντιών δημιουργούνται κάθε δευτερόλεπτο. Βέβαια, τόσο μικρά, που 300.000 εξ αυτών θα χωρούσαν στο κεφάλι μιας καρφίτσας.

Κανονισμοί ασφαλείας καύσεις κεριών.

Κρατήστε το μακριά από παιδιά, από κατοικίδια και από ρεύματα αέρα.

Τα κεριά πρέπει να καίγονται σε επιφάνειες που είναι ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μην αφήνετε αναμμένο το κερί χωρίς επιτήρηση. 

Σβήστε όλα τα κεριά όταν φεύγετε από το δωμάτιο ή πριν πάτε να κοιμηθείτε ενώ καλό είναι να αερίζεται για λίγα λεπτά ο χώρος.

Ποτέ μην αγγίζετε και μη μετακινείτε το κερί ή το δοχείο με κερί όταν το κερί είναι υγρό

Μη τοποθετείτε εύφλεκτα υλικά κοντά στο αναμμένο κερί

Ποτέ μη σβήνετε τα κεριά με νερό. Το νερό μπορεί να προκαλέσει το πιτσίλισμα του κεριού και ίσως το σπάσιμο του δοχείου που βρίσκεται το κερί.

Ψαλιδίστε το φυτίλι κατά 0,5εκ κάθε φορά πριν το ανάψετε.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σβήσετε ένα κερί είναι η χρήση κηροσβέστη.

Photo credits εξωφύλλου : Olga Gioni photography

Start typing and press Enter to search