Συνέντευξη στον δημιουργό της σελίδας Ψυχο-λόγος: Λόγια Ψυχής και συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντίνου

Είχα την τιμή και ευκαιρία να γνωρίσω τον Γιώργο Κωνσταντίνου λίγα χρόνια πριν όταν δειλά έκανα τα πρώτα μου συγγραφικά βήματα δημόσια πλέον. Αμέσως κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο άκρως ευγενικό, δημιουργικό και συνειδητοποιημένο.

Η μεγάλη απήχηση της σελίδας του ονόματι Ψυχο-λόγος: Λόγια Ψυχής στην εφαρμογή του Instagram δεν τον επηρέασε αρνητικά παρά έγινε η απαρχή να τον γνωρίσουμε όλοι και να ταυτιστούμε ή ακόμη να θυμηθούμε την δική μας παλιά πληγή. Σίγουρα τον έχεις διαβάσει αφού τα στιχάκια του παρελαύνουν σε πολλά story και τα βιβλία του σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο, Όσα ήθελα να σου πω, το οποίο αποτελεί ένα μανιφέστο στην ανιδιοτελή αγάπη.

Κάπως έτσι, κρατώντας στυλό και χαρτί (εννοώ το λάπτοπ μου) έρχομαι μέσα από 7 και 1 ερωτήσεις να σου συστήσω τον αγαπημένο μας Ψυχο-λόγο.

Ας τον γνωρίσουμε, λοιπόν!

1. Πιστεύετε ότι οι σπουδές σας στην ψυχολογία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου αντίληψης του κόσμου κι αν ναι, άλλαξε τον τρόπο που γράφετε;

Η ζωή είναι ένα ταξίδι συνεχούς διερεύνησης του εαυτού. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά, είναι ικανό να διαμορφώσει, να εμπλουτίσει, να αναπλάσει ή ακόμη και να διαστρεβλώσει την αντίληψη ενός ανθρώπου για τον κόσμο. Σαφώς, η ψυχολογία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου, καθώς κούμπωσε μέσα μου, δίνοντας απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά μου. Βλέπω τον κόσμο πολυδιάστατα και μπορώ να ερμηνεύσω κάθε κατάσταση με πολλούς τρόπους. Αν συνέβαλε κάτι όμως περισσότερο στην πνευματική μου εξέλιξη, αυτό ήταν το μεταπτυχιακό μου στη θετική ψυχολογία, εισάγοντας αξίες στη ζωή μου που δε γνώριζα.

Πέρα απ’ αυτό όμως, με βοήθησε να καταλάβω τη δυναμική της πένας μου. Το δεύτερο κύμα της θετικής ψυχολογίας βασίζεται στα σκιερά κομμάτια της ζωής και πώς αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ψυχική άνθιση. Σαν άνθρωπος, ανέκαθεν έψαχνα να βρω την ομορφιά μέσα σε κάθε άσχημο γεγονός. Κι αυτό, βγαίνει και στο ύφος της γραφής μου. Ακόμη κι αν πραγματεύομαι ζητήματα που προξενούν θλίψη, το μήνυμα που περνάω είναι ένα! Αυτό της ελπίδας. Έχω την ακλόνητη πεποίθηση, πως όσο σκοτεινή κι αν είναι η περίοδος που διανύει ένας άνθρωπος, στο τέλος θα βρει ξανά το φως του, καθώς υπάρχει πάντοτε μέσα στην καρδιά του. Όπως άλλωστε υποστηρίζεται στην πνευματική παράδοση της εκκλησίας: «Κάθε δυσκολία ακολουθείται από μία ευλογία».

2. Το τρίτο σας βιβλίο, Όσα ήθελα να σου πω, θεωρείται το πιο ευπώλητο βιβλίο σας ήδη στους 3 μήνες κυκλοφορίας του. Ποιο πιστεύετε υπήρξε το συστατικό επιτυχίας του και το μήνυμα του;

Το παιδί μου, το «Όσα ήθελα να σου πω», είναι ένα βιβλίο που δημιούργησα με πολλά δάκρυα, καθώς αποτύπωσα το μέσα της ψυχής μου, που ασφυκτιούσε να βρει το σπίτι του. Πρόκειται για ένα βιβλίο, από ανείπωτες σκέψεις σε πεζά κείμενα, ποίηση και σκίτσα, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο οποίος μένει πίσω και περιμένει, καθώς αρνείται να δεχθεί το τέλος του χωρισμού. Η επιτυχία του βρίσκεται στην αυτούσια αποτύπωση των συναισθημάτων μου. Εκείνων που πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να εκφράσουν, όταν βιώνουν έναν απρόσμενο χωρισμό. Μάλιστα, έχω λάβει πληθώρα μηνυμάτων, που μοιράζονται μαζί μου, πως έχει γίνει σταθμός επανασύνδεσης, καθώς επέλεξαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω αυτού, φέρνοντάς τους ξανά κοντά. Και πραγματικά, είμαι ευγνώμων για αυτό! Όσο για το μήνυμά του, θα προτιμούσα να μην αναφερθώ, καθώς θέλω ο κάθε αναγνώστης να το δει απ’ τη δική του οπτική γωνία.

3. Καταλαβαίνω πως για έναν συγγραφέα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσει τα έργα του, όμως αν έπρεπε, ποιο θα θεωρούσατε αγαπημένο σας και γιατί;

Η ερώτηση αυτή, είναι σαν να ρωτάς έναν γονιό, σε ποιο απ’ τα παιδιά του έχει περισσότερη αδυναμία. Για εμάς, τους συγγραφείς, τα βιβλία μας είναι τα πνευματικά παιδιά μας. Ομολογώ πως δυσκολεύομαι να τα ξεχωρίσω, καθώς είναι διαφορετικά και το καθένα αποσκοπεί να περάσει το δικό του μήνυμα. Αν όμως έπρεπε, θα σου έλεγα, πως εξαρτάται απ’ την περίοδο που με ρωτάς. Αν καλούμουν να απαντήσω το 2021, θα επέλεγα το «Συναισθηματικά Πλήρης», καθώς πίστευα πως δεν πρόκειται να γράψω κάτι πιο δυνατό. Η ζωή όμως ήρθε να μου αλλάξει τα δεδομένα και τώρα, το 2023, θα σου πω το «Όσα ήθελα να σου πω», καθώς είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί του για πολλούς λόγους. Το τι επιφυλάσσει όμως η ζωή, θα το δείξει ο χρόνος. Μπορεί το 2024 να επιλέξω το τέταρτο βιβλίο μου. Δεν μπορώ όμως ακόμη να αποκαλύψω περισσότερα.

4. Αναφορικά με την δημιουργία δικού σας Εκδοτικού Οίκου, τι σας ώθησε να προβείτε σε αυτή; Θα μπορούσατε να μας πείτε ένα από τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αν υποθέσουμε, πως κάθε άνθρωπος έχει ένα πνευματικό ζώο (spirit animal), το δικό μου θα είναι ο λύκος, καθώς ακολουθώ πιστά το ένστικτο και τη διαίσθησή μου. Πού κολλάει όμως αυτό; Θα με προσδιόριζα ως μοναχικό λύκο! Έναν άνθρωπο δηλαδή, που προτιμά να λειτουργεί μόνος του. Αυτός είναι κι ο λόγος, που επέλεξα να δημιουργήσω κάτι δικό μου απ’ το μηδέν. Ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Να δω αν μπορώ να τα καταφέρω. Απώτερός μου σκοπός είναι να εδραιωθώ στον χώρο, να αποκτήσω κι άλλες διασυνδέσεις και ύστερα να φέρω στις εκδόσεις μου ανθρώπους με κοινό όραμα με εμένα. Δηλαδή, η πένα τους να ακολουθεί το μότο «λόγια ψυχής».

5. Πολλές φορές στην σελίδα σας στο Instagram αναφέρεστε στην δική σας Οδύσσεια, θέμα επίκεντρο του δεύτερου βιβλίου σας Συναισθηματικά Πλήρης. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό για έναν άνθρωπο να φτάσει στην Ιθάκη του; Κι αν δεν τα καταφέρει, το ταξίδι κι η προσπάθεια θα μπορούσαν να είναι αρκετά;
Blessed. gr Συνέντευξη στον δημιουργό της σελίδας Ψυχο-λόγος: Λόγια Ψυχής και συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντίνου

Κάθε σταθμός στη ζωή μπορεί να θεωρηθεί μία Ιθάκη από μόνος του. Σκέψου το! Σε κάθε φάση της ζωή μας οδεύουμε προς μία κατεύθυνση. Όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, τα σχέδιά μας αλλάζουν και μαζί ξεκινάει ένα νέο ταξίδι.

Ποιος είναι τώρα ο σκοπός; Θεωρώ πως κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή για κάποιο λόγο ακολουθώντας ένα θεϊκό σχέδιο. Στο βιβλίο μου, «Συναισθηματικά Πλήρης», έφτασα στην Ιθάκη μου για τα δεδομένα που είχα τότε. Σήμερα, βρίσκομαι και πάλι στην αναζήτηση, αυτήν τη φορά στα πλαίσια της αυταγάπης. 

6. Ποια πιστεύετε είναι τα τρία βασικά προτερήματα και ελαττώματα σας;

Για πολλά χρόνια θεωρούσα πως η ευαισθησία μου είναι το αδύναμο σημείο μου. Σήμερα, μετά από χρόνια προσωπικής διερεύνησης τολμώ να πω, πως τα τρία βασικά μου προτερήματα, είναι η ευαισθησία μου, η ενσυναίσθησή μου και η συμπόνια μου. Όσον αφορά τα ελαττώματα, θα σου πω ένα, που τα απαντάει όλα. Νιώθω, πως δεν αγαπάω τον εαυτό μου στο βαθμό που ιδανικά θα ήθελα, για αυτό και τώρα, βρίσκομαι στο πιο όμορφο ταξίδι που έχω κάνει μέχρι σήμερα, εκείνο της εύρεσης της αυταγάπης. Μπορώ να πω όμως, πως ήδη βρίσκομαι σε καλό σημείο. Με προσέχω, με φροντίζω, με αγκαλιάζω. Γυμνάζομαι, τρέφομαι σωστά, κοιμάμαι καλά. Λέω περισσότερα «όχι», λιγότερα «ναι». Βάζω όρια. Το ψάχνω. Με ψάχνω!

7. Τι σας ευχαριστεί στον ελεύθερο σας χρόνο; Η συγγραφή αποτελεί τη μόνη σας διέξοδο;

Η συγγραφή είναι η βασική μου διέξοδος, όμως επειδή υπάρχουν στιγμές που με εξαντλεί η συνεχόμενη πνευματική τριβή κι επαφή με τα συναισθήματά και τις σκέψεις μου, έχω εμπλουτίσει το πρόγραμμά μου με διαφορετικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, κάθε μέρα περπατάω τουλάχιστον 30 λεπτά και πολλές φορές χωρίς μουσική, γιατί θέλω να έρχομαι σε επαφή με τις σκέψεις μου. Βλέπω σειρές, παίζω ηλεκτρονικά παιχνίδια, γυμνάζομαι, διαβάζω επιστημονικά άρθρα για θέματα που με απασχολούν. Σε γενικά πλαίσια, ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο μου, προσπαθώ να μαθαίνω νέα πράγματα ή να τον γεμίζω με δραστηριότητες που μου δημιουργούν θετικά συναισθήματα.

8. Ποια είναι η ευχή του Γιώργου Κωνσταντίνου για το 2023;

Να καταφέρω τον Δεκέμβριο, να βρίσκομαι εκεί που με οραματίζομαι σήμερα. Δεν είναι ευχή. Είναι δήλωση! Θέλω να μη με αναγνωρίζω ούτε ψυχικά-πνευματικά, αλλά ούτε και σωματικά. Δεν είναι μόνο όραμα ή στόχος. Είναι υπόσχεση. Η ευχή μου είναι ψυχική και σωματική υγεία. Σε εμένα, αλλά και σε όλον τον κόσμο!

Ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Κωνσταντίνου για τη παραχώρηση της συνέντευξης στην Ευγενία Νιφόρα και στο blessed.gr. 

Start typing and press Enter to search