Πως να μην γίνετε η ιδανική ΜΗΤΕΡΑ

Πόσο εφικτό είναι να γίνεις η τέλεια μητέρα; 

Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί με άπειρες ουτοπικές συμβουλές με βαρύγδουπους τίτλους και πολλά υποσχόμενες λεζάντες όπως: Πως να γίνεται μια καταπληκτική μητέρα, πώς να είστε πάντα ευτυχισμένη και πώς να μεταδώσετε την ευτυχία στα παιδιά σας! Πώς να λάμπει το σπίτι σας, Πώς να μεγαλώσετε υγιη παιδιά; Πώς να είστε η τέλεια σύντροφος… Πώς να μαγειρεύετε νόστιμα και υγιεινά…Πώς να είστε πάντα όμορφες και λαμπερές…

Μα είναι απόλυτα φυσικό, όσο και να προσπαθούμε, δεν είμαστε υπερηρωίδες, ούτε καλοκουρδισμένες μηχανές με μαγικές ικανότητες.

Πώς να χωρέσουν σε ένα 24ωρό όλες αυτές οι αρμοδιότητες; Μα με πόση δυσκολία θα καταφέρει κανείς να ανταποκριθεί στον δυσκολότερο ρόλο της κοινωνίας; Πόσο βαρύ το φορτίο αυτο που καλείται να κουβαλά στις πλάτες της μια μάνα; Και σίγουρα νιώθει ότι σηκώνει ολόκληρη την ευθύνη του κόσμου, με το άγχος και τον φόβο να αποτελούν τα κυρίαρχα συναισθήματα στην ψυχοσύνθεσή της. Υπάρχει άραγε ιδεατός δρόμος να διασχίσει κανείς σε μια προσπάθεια να γίνει ιδανικός γονέας; Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων…

Πρακτικά δεν γίνεται να δημιουργηθεί το απόλυτο εγχειρίδιο χρήσης για γονείς, καθώς κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αποτελεί μία μοναδική ύπαρξη. Έτσι συμπεραίνουμε πως δεν γίνεται να υπάρχει και απόλυτα ιδανικός γονέας!

Κάθε μητέρα πράττει αυτό που η ίδια θεωρεί σωστό για το παιδί της. Είναι επόμενο να συμβούν και λάθη αφού είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ανταποκριθείτε με απόλυτη επιτυχία στην κάλυψη όλων των αναγκών της οικογένειας αλλά και της ίδιας της ζωής σας. Συχνά νιώθετε αναποτελεσματική σε κάθε σας προσπάθεια αλλά για τα παιδιά σας είστε το ισχυρότερο στήριγμα και το μεγαλύτερο πρότυπο στην ζωή τους!

Στα δικά τους μάτια θα είστε εκείνη η υπερηρωίδα με τις σουπερ δυνάμεις που δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα για εσάς. Έτσι, απευθύνονται σε εσάς κάθε φορά που έχουν ανάγκη σε όποια ηλικία και αν είναι, όποια ανάγκη κι αν έχουν, καθώς η φύση δημιούργησε την μητέρα για να εκπληρώνει όλες τις πρωταρχικές ανάγκες ενός παιδιού ξεκινώντας από την σίτιση μέχρι και την ψυχική του φροντίδα.

Μην ξεχνάτε ότι είστε και θα είστε το καταφύγιο σε κάθε μπορα στην ζωή του. Και σύμφωνα με την Stephanie Precourt:

«Θα υπάρχουν τόσες πολλές φορές που θα αισθάνεσαι σαν να έχεις αποτύχει, αλλά στα μάτια, στην καρδιά και στο μυαλό του παιδιού είσαι μια Super Μαμά.»

Αλλά από που πηγάζει κάθε συμπεριφορά μας;

Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν… Εάν μπορούσατε να αποστασιοποιηθείτε από την πραγματικότητα και να παρατηρήσετε από μια άλλη σκοπιά την συμπεριφορά σας ως μητέρα, τι κοινά χαρακτηριστικά θα εντοπίζατε με την δική σας μητρική φιγούρα;

Σύμφωνα με ερευνητές, η δράση και η συμπεριφορά μας ως μητέρες επηρεάζεται αδιαμφισβήτητα από την δική μας ανατροφή, από τον τρόπο, δηλαδή, που μας μεγάλωσαν οι δικές μας μανούλες και φυσικά όλο αυτό περνά στο υποσυνείδητό μας.

Το ζητούμενο είναι να αξιολογήσουμε την συμπεριφορά της μητέρας μας και να φιλτάρουμε τις καλές και τις κακές πρακτικές πρωτου τις υιοθετήσουμε, αφού η πρώτη αντίδραση σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα- παράγοντα έχει τις ρίζες της στα πρότυπα συμπεριφοράς στα οποία έχουμε μυηθεί. «Πόσες φορές λοιπόν συμπεριφερθήκατε σαν την μητέρα σας;» 

Ο ρόλος της μητέρας για την ανατροφή του παιδιού είναι κομβικός, εκείνη επιδρά συνειδητά ή ασυνείδητα στην διάπλαση του χαρακτήρα του.

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά εισπράττουν και αντιλαμβάνονται όλα τα συναισθήματά σας, επομένως ο φόβος, το άγχος, ο θυμός και κάθε αρνητικό συναίσθημα επιδρά εξίσου αρνητικά στον ψυχισμό τους. Φυσικά, όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, και είναι απόλυτα υγιές να εκφράζονται, αλλά ιδανικά, ας μην είναι τα κυρίαρχα στην ανατροφή του παιδιού σας. Μια εσωτερική αναζήτηση, επομένως, κρίνεται απαραίτητη ώστε να αντιληφθούμε και να αναγνωρίσουμε τα πραγματικά συναισθήματά μας και να αξιολογήσουμε κάθε συμπεριφορά που έχει τελικό αποδέκτη τα παιδιά μας, με συχνά ξεσπάσματα και ακραίες εκδηλώσεις θυμού. Εάν αναλογιστεί κανείς τον βαθμό που επιδρά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού αντιλαμβάνεται ότι κάθε δυσλειτουργική συμπεριφορά που παρουσιάζει ένα παιδί στρέφει την επιστημονική μελέτη στο μητρικό πρότυπο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η απουσία του προτύπου αυτού προκαλεί συχνά συναισθηματικές διαταραχές σε έναν εκκολαπτόμενο ενήλικα. Συνεπώς, επιδιώξτε να εκφράζετε περισσότερο θετικά συναισθήματα που συχνά παραμελείτε απορροφημένες στην ρουτίνα, ώστε τα παιδιά να ζουν σε ένα περισσότερο αρμονικό περιβάλλον απαλλαγμένο από κρίσεις. Ο σοφός λαός διαδίδει: «Δώστε αγάπη στα παιδιά και εκείνη θα πολλαπλασιαστεί»! Η αγάπη αποτελεί την μόνη σωστή επιλογή για την ανατροφή του παιδιού σας, καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι δεδομένα.

Γίνε η μητέρα που θα ήθελες να έχεις! 

Μεταμορφώσουν, λοιπόν, σε μια μητέρα απαλλαγμένη από τους καθωσπρεπισμούς και συντηρητικά πρότυπα, αυστηρούς προγραμματισμούς και στερεότυπα.

Βρείτε συμμάχους στο έργο σας και όχι επικριτές. Φροντίστε να έχετε στον περίγυρό σας άτομα της εμπιστοσύνης σας, ώστε να νιώθετε ότι έχετε ένα μικρό στήριγμα! Ναι! Αντιλαμβάνομαι ότι όλα εσείς θα τα κάνετε καλύτερα! Πάντα τα κάνετε καλύτερα, αλλά θα πρέπει να μεταφέρετε λιγάκι από το φορτίο και τις ευθύνες και σε κάποιο άλλο πρόσωπο, όπως το να μοιραστείτε ισότιμα τις υποχρεώσεις της οικογένειας σας με τα υπόλοιπα μέλη. 

Απελευθερωθείτε, λοιπόν από τις υποχρεώσεις και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας επενδύοντας στην δική σας ψυχική ισορροπία. Μικρές τροποποιήσεις στο πρόγραμμά σας θα αλλάξουν τη διάθεσή σας και θα εκτονώσουν την πίεση της φορτικής καθημερινότητας. Κι όταν επιστρέψετε στα παιδιά σας θα είστε πιο υπομονετική, με περισσότερη κατανόηση. Πιείτε, για παράδειγμα έναν καφέ με μια φίλη σας! Καθιερώστε μια έξοδο με τον σύντροφό σας μια φορά την εβδομάδα! Κανονίστε οικογενειακές εξορμήσεις κι ας μείνουν τα κρεβάτια μια μέρα άστρωτα και τα παιχνίδια στο πάτωμα. Όταν θα επιστρέψετε από την βόλτα σας…

…εμπλέξτε και τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού (όποιας ηλικίας κι αν είναι) ώστε να γίνουν υπεύθυνα για τα πράγματά τους και να σέβονται περισσότερο τον κόπο που καταβάλλετε.

Μια μέρα μην μαγειρέψετε και προτιμήστε να φάτε κάπου έξω.. 

Μια μέρα προσπαθήστε να μην ανησυχήσετε… για τίποτα! 

Μια μέρα γίνε η μητέρα που θέλεις να θυμάσαι… Η ιδανική μητέρα! 

_mykid_ by Dora Andrioti

Θεοδώρα Ανδριώτη
Εκπαιδευτικός προσχολικής και Α΄βαθμιας εκπαίδευσης Ειδίκευση στις Εκπαιδευτικές Καινοτομίες.

Start typing and press Enter to search