Δεν ανεβαίνεις κατεβάζοντας τους άλλους

Δεν ανεβαίνεις κατεβάζοντας τους άλλους, δεν σε κάνει σπουδαίο το αίσθημα υπεροχής σου και σίγουρα δεν σε κάνει όμορφο ουσιαστικά και ψυχικά το να επιδεικνύεις μια ψευδαίσθηση αυτοπεποίθησης εάν διαρκώς πασχίζεις να μειώσεις τους άλλους.

Μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς με αφορμή τα πρότυπα με τα οποία βομβαρδιζόμαστε διαδικτυακά και καθημερινά, χωρίς να το χαρακτηρίζω αυτό αρνητικό. Παράλληλα σίγουρα και με αφορμή το καλοκαίρι και τις προσωπικές ανησυχίες που μπορεί κάποιος να έχει για την εικόνα του, αποφάσισα να σας ετοιμάσω ένα αφιέρωμα, ωδή στην κριτική των άλλων αλλα και στη κριτική που ασκούμε εμείς στον εαυτό μας.

6 στους 10 Έλληνες έχουν δεχθεί προσωπικά bullying στην παιδική/εφηβική τους ηλικία, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari

Προς ίσως έκπληξη κάποιων δηλώνω πως ανήκω στη κατηγορία που έχουν δεχτεί bullying και δε μιλάμε για μια φράση, μιλάμε για αμέτρητες και σκόρπιες από την εφηβεία μέχρι και σήμερα. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως η ίδια στηρίζω και υποστηρίζω άλλους και τις περισσότερες φορές πατάνε πάνω μου για να ανέβουν, κατεβάζοντας εμένα όσο μπορούν και αυτό είναι το ευχαριστώ!

Ολοκληρωμένη πλέον σε ένα μεγάλο ποσοστό, έμαθα να ξεχωρίζω τι από αυτά που ακούω με ενδιαφέρει και τι όχι και ποιοί άνθρωποι εκτιμούν τον χρόνο και την αγάπη που αφιερώνω αλλά και επιθυμούν να είναι στο πλάι μου, στήριγμα μου όπως κάνω και εγώ σε εκείνους!

Βέβαια ως ευαίσθητη καλλιτεχνική φύση ακόμη υπάρχουν φορές που ενοχλούμαι απο γελοίες κριτικές, προσωπικές επιθέσεις (χωρίς ιδιαίτερη αφορμή και λόγω ύπαρξης) και σχόλια, αλλά δε με αγγίζουν όπως άλλοτε. Επίσης, σίγουρα ποτέ μα ποτέ δεν κατάφεραν να με αλλοιώσουν ως προσωπικότητα, κάτι για το οποίο είμαι περήφανη, παραμένω παιδί και τη παιδικότητα μου την χαίρομαι, με τα θετικά και τα αρνητικά της, εύχομαι να κάνετε το ίδιο και να είστε ο αυθεντικός εαυτός σας. Nobody is perfect after all.

Εκείνο όμως που με προβληματίζει εν έτη 2023, μιας και η ενσυναίσθηση μου είναι αρκετά ανεπτυγμένη, είναι το γεγονός ότι γύρω μου υπάρχουν ξεκάθαρα κατηγορίες ανθρώπων που έχουν κακή σχέση με τον εαυτό τους, το σώμα τους, το δέρμα τους, τις “ατέλειες” που τα “πρότυπα” ορίζουν. Διαχωρίζω τις κατηγορίες ως εξής:

Άνθρωποι με ανασφάλειες που δεν αγαπούν αρκετά τον εαυτό τους:

🫳•δουλεύουν προς αυτή τη κατεύθυνση. (εδώ είμαι και εγώ χρόνια τώρα).

😎•υπερτονίζουν την “τελειότητα” τους με σκοπο τους να αισθανθείς υποδεέστερος.

🗣•κριτικάρουν/μειώνουν τους άλλους για να νιώσουν καλύτερα (ειδικά στις επαρχίες, αυτή η κατηγορία και η επόμενη είναι σε υψηλά ποσοστά).

🚯•φθονούν/εχθρεύονται σε υπέρτατο βαθμό ότι δεν είναι οι ίδιοι (εδώ μιλάμε για ψυχασθένεια όπως αντιλαμβάνεστε).

Όσο πιο μεγάλη αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία διαθέτει ένα άτομο, τόσο λιγότερο θα προσπαθεί να μειώσει τους άλλους με σκοπό να πείσει τον εαυτό του για την αξία του.

Δεν-ανεβαίνεις-κατεβάζοντας-τους-άλλους-blessed.gr-ψυχολογία-bullying

Όπως και να χει, μέσα από το www.blessed.gr @blessed.gr_ έχω τονίσει την σπουδαιότητα του να δεχθούμε πως η #αυτοβελτίωση είναι μια διαδικασία και όχι κάτι που γίνεται χωρίς κόπο, μαγικά ή απλά θεωρητικά.

Σχεδόν καθημερινά σας τονίζω πόσο υπέροχοι, μοναδικοί και άξιοι αγάπης είστε και το εννοώ!

Γεννηθήκαμε μοναδικοί, ας μας αγαπήσουμε, ας μας βελτιώσουμε και ας μάθουμε να απομονώνουμε την κριτική που δεν ζητήσαμε ποτέ in a first place. #youropinionnotafact

Κάνεις δεν έχει δικαίωμα να σε κάνει να νιώσεις άβολα!

ΚΑΝΕΙΣ! Μη παραχωρείς τέτοιο δικαίωμα σε κανένα και για κανένα λόγο!

ΑΞΙΖΕΙΣ στο σήμερα, όχι από Δευτέρα, όχι όταν επιτυχείς στόχους σου.

Αξίζεις να σ’ αγαπάς περισσότερο, από σήμερα!

Δεν-ανεβαίνεις-κατεβάζοντας-τους-άλλους-blessed.gr-ψυχολογία-bullying

Η πηγή αισιοδοξίας μας: www.blessed.gr

Start typing and press Enter to search