Έλσα Καρύδη, μια μουσικός μας συστήνεται!

Η Έλσα Καρύδη μας απαντά σε πέντε ερωτήσεις για τη δική της κερκυραϊκή πραγματικότητα ως μάνα, μουσικός, δασκάλα σαξοφώνου και ως ξεναγός του Μουσείου Μουσικής της παλαιότερης Φιλαρμονικής της Κέρκυρας!

○ Σε τι ηλικία ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική;

Η ενασχόληση μου με τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών. Είχα τη περιέργεια και τη διάθεση να πειραματιστώ με τη μουσική και έμαθα και άλλα όργανα πριν καταλήξω σε αυτό που θα ασχολούμουν τελικά μέχρι και σήμερα. Κατα την ηλικία των 14 χρονών περίπου, εντάχθηκα στην Παλαιά Φιλαρμονική, μια πολύχρονη σχέση που κρατά γερά ως και σήμερα.

○ Ποια τα συναισθήματα σου κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια παρέλαση σας με τη Φιλαρμονική;

Σε κάθε ολοκληρωμένη λιτανεία, παρέλαση κτλπ. νιώθω σίγουρα μια ευχαρίστηση αν όλα πήγαν καλά όπως τις περισσότερες φορές. Το άγχος γενικά είναι πάντα μεγάλο μιας και έχω την ευθύνη για τις παρτιτούρες όλων και γενικότερα για τα θέματα του αρχείου. Προσωπικά ως μουσικός οποιοδήποτε εμφάνιση μας με ανανεώνει γιατί είναι το αποκορύφωμα μιας μεγάλης, πολύωρης και δύσκολης προετοιμασίας.

○ Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση των επισκεπτών του μουσείου, υπήρξε κάποια αστεία ή αμήχανη απορία;

Οι περισσότεροι επισκέπτες του μουσείου δεν γνωρίζουν πως η πλειονότητα των φιλαρμονικών του νησιού χρηματοδοτουνται από δωρεές και κληροδοτήματα. Τους προκαλεί περισσότερο εντύπωση δε οτι διδάσκεται δωρεάν μουσική σε όλους, παρεχοντας και το μουσικό όργανο. Αμήχανη στιγμή είναι συνήθως όταν μπαίνουν ορισμένοι Κερκυραίοι που έχουν εδραιώσει στις απόψεις τους κάποιους αστικούς μύθους και έρχομαι στην αμήχανη θέση να εξηγήσω πως πλέον έχουμε τεκμηριώσει τα γεγονότα και δεν είναι όπως πιστεύουν.

○Η αγάπη σου για τη μουσική είναι κάτι που διαφαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τη καθημερινότητα σου και την αγάπη με την οποία ξεναγείς τους επισκεπτες στο μουσείο, έχει περάσει αυτό στο παιδί σου θεωρεις; Θα το παρότρυνεςνα ασχοληθεί και εκείνο με τη μουσικη;

Ένα παιδί μεγαλώνοντας στην Κέρκυρα είναι πολύ εύκολο να εχει την επιθυμία να ασχοληθεί με την μουσική…

…ειδικά αν υπάρχει η παρότρυνση από την οικογένεια. Η κόρη μου, η οποία μπαινοβγαινει στο κτίριο από πολύ μικρή, μιας και είμαστε μονογονεικη οικογένεια, εχει και την επιθυμία και φυσικά την παρότρυνση. Αρχικά ξεκινησε βιολί αλλά πλέον παίζει κλαρινέτο και είναι μέλος της μπαντινας!

○Τέλος, πιστεύεις ότι εν τέλει μια γυναίκα όλα τα μπορεί; συνδυάζοντας καριέρα,χόμπι και μεγαλώνοντας αποκλειστικά ένα παιδί; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες στην Κέρκυρα ή στον κόσμο γύρω σου ώστε να διευκολύνεται και να κυλά πιο ομαλά η καθημερινότητα σου;

Ένας άνθρωπος ολα τα μπορει αρκει να θελει! Μερικές φορές υποχρεούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις και τότε ανακαλύπτουμε την πραγματική μας δύναμη! Δεν είναι κακό να ζητάμε βοηθεια οταν την χρειαζόμαστε (κάτι το οποίο εγω ακομα παλεύω να το κανω)! Ευτυχώς εμενα με βοηθάει η αδελφή μου η Εύα σε πολλά και τις οφείλω ένα ευχαριστώ για όλα!

Αγαπώ πολύ τον τόπο μου και δεν θέλω να παραπονιέμαι, τα προβλήματα ενός τόσο τουριστικού προορισμού είναι σίγουρα αυτό της στέγασης και της στάθμευσης που μας κάνουν την καθημερινότητα δυσκολότερη, αλλά η Κέρκυρα αγαπιέται πολύ και γιαυτο καλό θα ήταν να υπάρξουν οι ανάλογες προδιαγραφές!

__

Σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη. Να ευχηθούμε πολλές ευλογίες και επιτυχίες στα βήματα σου και στον απαιτητικό ρόλο του μεγαλώματος της κορούλα σου. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εμφάνιση της Φιλαρμονικής σας ή μια επίσκεψη στο Μουσείο Μουσικής για να μάθουμε ακόμη περισσότερα για το νησί της Κέρκυρας και την μουσική του παράδοση.

Start typing and press Enter to search