Τι είναι η τοξική θετικότητα;
Πώς ορίζεται η τοξική θετικότητα και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε στη προσπάθεια μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε;
O όρος τοξική θετικότητα καθιερώθηκε από την ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman. Επικεντρώνεται αποκλειστικά στα θετικά στοιχεία της ζωής και ακυρώνει οτιδήποτε ενδέχεται να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα. Ακούγεται όμορφο, έτσι; Όσο ουτοπικό και αν ακούγεται, τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα όσον αφορά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, και ειδικότερα την παιδική ψυχοσύνθεση.
Μπορεί οι προσθέσεις μας να είναι καλές… Όμως τι μπορεί τελικά να συμβεί στην περίπτωση ενός γονιού προς το παιδί του; Πώς μπορούμε να τοποθετούμαστε λεκτικά πιο ευεργετικά προς τους ανθρώπους που αγαπάμε όταν έχουν ανάγκη την αγάπη και την υποστήριξη μας;
Πολλές φορές, στην προσπάθεια μας να “γλιτώσουμε” τους άλλους από τα αρνητικά τους συναισθήματα, ακυρώνουμε εντελώς το πως νιώθουν!
Θέλουμε να βοηθήσουμε. Κανένας γονιός δε θέλει να βλέπει το παιδί του λυπημένο. Έτσι, πολλές φορές, στην προσπάθεια μας να “γλιτώσουμε” το παιδί από τα αρνητικά του συναισθήματα, τα ακυρώνουμε εντελώς, μαθαίνοντας το παιδί να τα αποφεύγει και να τα αγνοεί.
Πρέπει πρώτα εμείς να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι τα συναισθήματα που δε μας αρέσουν δεν είναι εχθροί μας.
Όταν ακυρώνουμε ή αγνοούμε τα δυσάρεστα συναισθήματα, στην πραγματικότητα τα μεγεθύνουμε.
Για να ανθίσει ένα λουλούδι δεν του φωνάζουμε “Άντε, άνθισε”, το ποτίζουμε ώστε να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί!
Το πότισμα στη δική μας περίπτωση αντιστοιχεί στο να είμαστε καλοί ακροατές, στο να είμαστε κοντά στο παιδί όταν βιώνει τα αρνητικά συναισθήματα του, και να του δείχνουμε πως αντιμετωπίζουμε τα δικά μας αρνητικά συναισθήματα με υγιή τρόπο.”
Μαθαίνω να ξεχωρίζω την Τοξική Θετικότητα από την Αυθεντική Θετικότητα;
Τοξική Θετικότητα
- “Θα το ξεπεράσεις”
- “Χαμογέλασε δε βγαίνει τίποτα με το κλάμα”
- “Υπάρχουν και χειρότερα”
- “Μην είσαι τόσο αρνητικός”
- “Μόνο θετικές σκέψεις”
Αυθεντική Θετικότητα
- Σ’ αγαπώ και αποδέχομαι όλα σου τα συναισθήματα.
- Δεν είσαι μόνος σου, είμαι εδώ μαζί σου!
- Είναι εντάξει να κλαις. Μήπως θέλεις μια αγκαλιά;
- Είναι φυσιολογικό να νιώθεις άσχημα κάποιες μέρες.
Λίγα λόγια για την Ραφαέλα Μιχαηλίδου
Η Ραφαέλα Μιχαηλίδου είναι Parent Coach, και επιμορφώτρια Θετικής Διαπαιδαγώγησης για γονείς. Έχει επίσης μεταπτυχιακό στις Βιοϊατρικες Επιστήμες, έχει παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις στην αναπτυξιακή ψυχολογία και Παιδοψυχολογια, και είναι μέλος του Οργανισμού Θετικής Διαπαιδαγώγησης. Ως νέα μαμά και η ίδια, στόχος της είναι, μέσα από σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, και ατομικές συνεδρίες, να βοηθήσει όσους περισσότερους γονείς γίνεται, έτσι ώστε να χτίσουν και να βελτιώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους, χρησιμοποιώντας σύνδεση και ενσυναίσθηση, χωρίς φωνές και τιμωρίες.
wholesome_parenting by Rafaela Michailidou
IG: @wholesome_parenting FB: @wholesomeparenting1 Email: