Συμβουλές διατροφής για παιδία σχολικής ηλικίας
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την επιβίωση, τη σωματική ανάπτυξη, την ψυχική ανάπτυξη, τις επιδόσεις, την παραγωγικότητα, την υγεία και την ευημερία των παιδιών, ιδιαίτερα στη σχολική ηλικία όπου και οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζονται από μια πληθώρα παραγόντων.
Οι σωστές διατροφικές συνήθειες που αποκτούνται από τη παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντικές στη διατήρηση της υγείας κατά την ενήλικη ζωή. H παιδική παχυσαρκία λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Η εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης, κυρίως στα σχολεία και στην οικογένεια, μπορεί να συνεισφέρει στην ελάττωση του προβλήματος.
Ισορροπημένη διατροφή
Ορίζεται ως η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων σε μέτριες ποσότητες. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά της σχολικής ηλικίας για την ομαλή ανάπτυξη τους είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος) οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία.
Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται σωστή κατανομή των γευμάτων εντός της ημέρας (πρωινό, σνακ, μεσημεριανό, σνακ, βραδινό), όσο αυτό είναι εφικτό. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη σχολική και μαθησιακή απόδοση.
Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων που θα προσφέρει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες.
Η κατανάλωση δεκατιανού γεύματος στο σχολείο κρίνεται αναγκαία καθώς βοηθάει το παιδί να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη διατροφή . Το δεκατιανό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο φρούτο ή αν το μεσημεριανό του γεύμα το λαμβάνει στο σχολείο τότε θα μπορούσε να καταναλώνει είτε σπιτικό φαγητό το οποίο θα έχει πάρει μαζί του από το σπίτι ,είτε ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης .
Ένα μικρό απογευματινό γεύμα είναι απαραίτητο μιας γεμίζει τις μπαταρίες των μικρών μας φίλων πριν μελετήσουν τα μαθήματα τους. Το παιδί μπορεί να καταναλώσει ένα φρούτο ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους ή ένα γιαουρτάκι.
Καθιερώστε το οικογενειακό τραπέζι, μιας και αποτελεί σημαντικό μέρος της καθιέρωσης υγιεινών συνηθειών. Τα παιδιά ¨ευδοκιμούν¨ στη ρουτίνα. Γνωρίζοντας ότι θα φάνε με την οικογένεια τους, αισθάνονται και πιο ασφαλείς.
Αφήστε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν στα ψώνια του σούπερ μάρκετ και να διαλέξουν μαζί σας τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε μες την εβδομάδα.
Διδάξτε τους πως να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων , ώστε να γνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που επιλέγουν.
Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας και εξηγήστε τους τη σημαντικότητα της υγιεινής και σωστής διατροφής.
Δώστε στο παιδί σας να δοκιμάσει καινούργια τρόφιμα. Αν στην αρχή δεν δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μην τα πιέσετε και ξαναδοκιμάστε κάποια άλλη στιγμή.
Μια ευχάριστη ασχολία είναι να εμπλέξετε τα παιδιά στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών . Η καλλιέργεια των αγαπημένων σας φρούτων, λαχανικών και βοτάνων μπορεί να διδάξει στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα.
Αποφύγετε να επιβραβεύσετε τα παιδιά προσφέροντας τους γλυκά ή παγωτά.
Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων (γλυκά , πατατάκια, ζαχαρούχα αναψυκτικά) και αντικαταστήστε τα με φυσικούς χυμούς φρούτων (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) , χειροποίητα κέικ ή κουλουράκια με αγνά υλικά. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι τα γλυκά καθώς και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν το αίσθημα της πείνας στα παιδιά πολύ σύντομα.
Υιοθετήστε το διατροφικό μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών όπως φρούτα λαχανικά, ψάρια, όσπρια,κοτόπουλο και σαν πηγή λίπους το ελαιόλαδο.
Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των παιδιών σε φυσικές δραστηριότητες (παιχνίδι εκτός σπιτιού, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργικές δραστηριότητες) αφήνοντας πάντα το παιδί να επιλέξει μόνο του τη δραστηριότητα που το ευχαριστεί περισσότερο. Με αυτό το τρόπο γίνεται έλεγχος του βάρους των παιδιών.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον είναι παράγοντες οι οποίοι κυρίως συμμετέχουν στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών, η οποία θα τα συντροφεύει για την υπόλοιπη ζωή τους. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τα παιδιά χωρίς να τα επικρίνουμε.
Χριστιάνα Μέριανου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
+30 698 135 3512