Επιστροφή στο σχολείο: Τα Dos & Don’ts για μια ομαλή προσαρμογή

Έπειτα από τις ξέγνοιαστες διακοπές μας αρχίζει το σχολείο σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου κύκλου πραγμάτων. Η επιστροφή σε ένα τόσο αυστηρό πρόγραμμα έρχεται ασφαλώς σε ρήξη με τις μέχρι τώρα χαλαρές συνήθειες των παιδιών.

Ένας προγραμματισμός που περιλαμβάνει πολύ πρωινό ξύπνημα, λιγοστά διαλείμματα και πολύωρη μελέτη προκαλούν, αδιαμφισβήτητα, έντονο στρες και ταραχή στους μαθητές, που καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην νέα τάξη πραγμάτων.

Πώς να βοηθήσετε λοιπόν, τα παιδιά σας να προσαρμοστούν ομαλά στις νέες απαιτήσεις; Τι να αποφύγετε και τι να εφαρμόσετε; 

DOS

Καθιερώστε μια ώρα χαλάρωσης μετά το σχολείο

Η ώρα χαλάρωσης και ξεκούρασης είναι πολύ σημαντική, ορίστε ένα χρονικό διάστημα όπου το παιδί είτε θα χαλαρώνει, είτε θα κοιμάται, φορτίζοντας τις μπαταρίες τους. 

Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας  και δώστε τους χώρο αυτονομίας και ευελιξίας.

Με αυτόν τον τρόπο ωριμάζουν και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους.

Συνομιλήστε με τον εκπαιδευτικό της τάξης και προτείνετε μερικές μέρες προσαρμογής και σταδιακή εισαγωγή των απαιτήσεων του διαβάσματος. Αν και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί προτιμούν ένα ευέλικτο πρόγραμμα προσαρμογής μερικοί διακατέχονται από το άγχος του όγκου της ύλης και φορτώνουν τους μαθητές υποχρεώσεις.

Δείξτε τους ότι αντιλαμβάνεστε την δύσκολη θέση τους:

Η κατανόηση είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο της όλης διαδικασίας προτείνεται να σας καλέσει το ίδιο αν χρειαστεί βοήθεια.

DON’TS

Μην πιέζετε το παιδί να ολοκληρώσει τις μαθητικές του υποχρεώσεις:

Aφήστε λίγες ημέρες περιθώριο ώστε από μόνο του να αντισταθμίσει τις ανάγκες του και τις υποχρεώσεις του και μόνο να προσπαθήσει να καθορίσει το πρόγραμμά του. Ενδεχομένως τις πρώτες μέρες να “πέσει έξω” στον προγραμματισμό του αλλά κάνοντας διάφορες δοκιμές θα ανακαλύψει αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του.

Μην τα κλείσετε μέσα στο σπίτι:

Όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός μην διακόψετε τους απογευματινούς σας περιπάτους.

Καθώς η νύχτα πέφτει νωρίτερα φυσικά μειώνεται η ώρα που μένουν έξω οπότε ομαλά γίνεται η επιστροφή στο σπίτι και σταδιακά μειώνεται η ώρα παιχνιδιού χωρίς βεβιασμένες ενέργειες από πλευράς σας.

Μην εφαρμόσετε το σύστημα ποινών και επαίνων:

Δηλαδή, μην πείτε ‘‘αν δεν διαβάσεις δεν θα βγεις έξω…’’ “Διάβασε γρήγορα να τελειώνεις για να παίξεις με το τάμπλετ…”  Αυτό θα ασκήσει περισσότερη πίεση στο παιδί σας και έχει ήδη αρκετή να διαχειριστεί.

Συμπερασματικά, τηρήστε ένα ευέλικτο πρόγραμμα που να ταιριάζει στις ανάγκες του παιδιού σας.

Θυμηθείτε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό…

οπότε μην επιχειρήσετε να εφαρμόσετε κάτι που επαναλάβετε στα αδέλφια του, είτε κάτι που έκανε η γειτόνισσα!

Διατηρήστε μια ρουτίνα αλλά που να ταιριάζει μοναδικά στο παιδί σας και να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

& Καλή Σχολική Χρονιά!!!

_mykid_ by Dora Andrioti

Θεοδώρα Ανδριώτη
Εκπαιδευτικός προσχολικής και Α΄βαθμιας εκπαίδευσης Ειδίκευση στις Εκπαιδευτικές Καινοτομίες.

Start typing and press Enter to search