Πώς τα κατοικίδια βελτιώνουν την υγεία μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία, τα ζώα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται και να είναι καλά, αυτό μπορεί να το γνωρίζατε ήδη όμως σίγουρα θα εκπλαγείτε με μερικά από τα ευρήματα των ερευνητών.

Πάμε να δούμε στο παρακάτω άρθρο με πόσους τρόπους μπορεί ένα κατοικίδιο να βελτιώσει την υγεία μα!

  • Ενισχύουν τη διάθεση μας

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά με έναν σκύλο ή μια γάτα ή να παρακολουθείτε ψάρια να κολυμπούν για να νιώσετε πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι. Το σώμα σας πραγματικά περνά από εντυπωσιακές φυσικές αλλαγές, το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες όπως συνηθίζουμε να την ονομάζουμε, μειώνεται. Και η σεροτονίνη, μια χημική ουσία που δημιουργεί το σώμα σας, αυξάνεται, μαζί της και η καλή σας διάθεση.

  • Βοηθούν στη καλή λειτουργία της καρδιάς μας

Τα άτομα με γάτες και σκύλους μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για την καρδιά. Σε μια 20ετή μελέτη, οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ γάτα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή από αυτούς που είχαν. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν καλύτερο ποσοστό επιβίωσης ένα χρόνο μετά από ένα έμφραγμα.

Συνολικά, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.

  • Ενισχύουν τη καλή φυσική μας κατάσταση

Εάν έχετε σκύλο, είστε πιθανώς πιο δραστήριοι από κάποιον που δεν έχει καθώς ένας καθημερινός περίπατος 30 λεπτών με το σκυλάκι σας βοηθά ώστε να κινείστε καθημερινά. Εναλλακτικά δύο 15λεπτες βόλτες, μια το πρωί και μια το βράδυ, μπορούν να καλύψουν ενα μέρος των βημάτων που πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος για τη καλή λειτουργία των οργάνων του σώματος του. Όταν γυμνάζεστε με το κατοικίδιό σας, ωφελείστε και οι δύο.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ακόμη και μαθήματα γιόγκα για ανθρώπους και τα σκυλιά τους, που ονομάζονται doga.

Ακόμη η βόλτα με το σκύλο σας ενισχύει τα οστά και τους μύες των ποδιών ενώ παράλληλα περνάτε χρόνο στον ήλιο, ο οποίος παρέχει βιταμίνη D.
Ένας μεξικανικός άτριχος σκύλος που ονομάζεται Xolo είναι γνωστός για την παραγωγή έντονης θερμότητας στο σώμα. Ένας οργανισμός που ονομάζεται Paws for Comfort εκπαιδεύει το Xolos να είναι σκύλοι υπηρεσίας για άτομα με ινομυαλγία και άλλες μορφές χρόνιου πόνου που ανταποκρίνονται στη ζέστη. Οι άνθρωποι αισθάνονται ανακούφιση όταν βάζουν τα άκρα που πονούν πάνω στο σώμα του σκύλου ή ξαπλώνουν δίπλα του. Μερικά σκυλιά έχουν επίσης εκπαιδευτεί να κάθονται τυλιγμένα γύρω από το λαιμό ενός ατόμου με χρόνιο πόνο στον αυχένα.

  • Λιγότερες αλλεργίες, ισχυρότερο ανοσοποιητικό

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με σκύλο ή γάτα, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που ζουν σε φάρμα με μεγάλα ζώα. Τα υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος δείχνουν ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θα τους βοηθήσει να διατηρηθούν υγιείς καθώς μεγαλώνουν.

  • Πρόληψη άσθματος και γάτες

Δεν φαίνεται να βγάζει νόημα, μα ισχύει. Οι αλλεργίες στα κατοικίδια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες άσθματος. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις της ύπαρξης γατών στα σπίτια των μωρών που κινδυνεύουν να εμφανίσουν άσθμα. Διαπίστωσαν ότι αυτά τα παιδιά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα καθώς μεγάλωναν. (Υπάρχει όμως και μια εξαίρεση. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν αλλεργία στις γάτες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα αν βρίσκονται κοντά σε γάτες σε νεαρή ηλικία.)

  • Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη

Η άνευ όρων αγάπη του κατοικιδίου σας είναι αδιαμφισβήτητη, τόσο που θα μπορούσε ακόμη και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να ανακάμψετε από την κατάθλιψη. Το να φροντίζεις ένα ζώο, να το βγάζεις βόλτα, να το περιποιείσαι, να παίζεις μαζί του σε βγάζει από τις αρνητικές ή εγωκεντρικές σκέψεις σου, σε βοηθά να αισθάνεσαι καλύτερα και να περνάς πιο ποιοτικά και ουσιαστικά τον χρόνο σου.

  • Χαμηλότερη χοληστερόλη

Προσέχεις τι τρως και γυμνάζεσαι, ο τετράποδος φίλος σου όμως είναι ο απόλυτος σύμμαχος σου σε αυτή σου τη προσπάθεια. Οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια τείνουν να έχουν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν. Ο λόγος γι’ αυτό δεν είναι ξεκάθαρος, θα μπορούσε αυτό να προέρχεται απο το πιο δραστήριο τρόπο ζωής που συνοδεύει το να έχεις κατοικίδια.

  • Καλύτερη αρτηριακή πίεση

Το να έχετε ένα κατοικίδιο μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση. Σε μια μελέτη 240 παντρεμένων ζευγαριών, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδιο. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όταν τα παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να την βελτιώσουν μόνο και μόνο χαιδεύοντας τον σκύλο τους.

και θυμηθείτε:

Τα κατοικίδια δεν είναι δώρα γενεθλίων, γιορτών ή ένδειξης αγάπης. Τα κατοικίδια ειναι σύντροφοι ζωής και μια δεκαπενταετής περίπου δέσμευση και υπόσχεση σεβασμού, φροντίδας και αγάπης.

Μην αγοράζετε. Υιοθετήστε!

Υπάρχουν τόσα πλασματάκια στα καταφύγια ΄ζώων που περιμένουν μια ζεστή αγκαλιά και ένα παντοτινό σπίτι. Πολλά από αυτά βίωσαν την σκληρή πλευρά της κοινωνίας μας και έχουν ακόμη περισσότερη ανάγκη για να δώσουν και να πάρουν αγάπη.

Βρείτε καταφύγια στη περιοχή σας, επισκεφθείτε τα και υιοθετήστε υπεύθυνα!

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά websites που μπορείτε να επισκεφθείτε:

https://www.dogsvoice.gr/ta-skilia-mas

Η πηγή αισιοδοξίας μας: www.blessed.gr

Start typing and press Enter to search