Βιβλιοκριτικές: Ξένες Καρδιές της Ματίνας Νούσια
Έβλεπα για καιρό το πρώτο της μυθιστόρημα, Ξένες Καρδιές, να φιγουράρει στα κοινωνικά δίκτυα και με έπιασα να το λιγουρεύομαι. Δεν άργησε η στιγμή, λοιπόν, που βρέθηκε στα χέρια μου και ναι, χρειάστηκαν μόλις τρεις νύχτες για να το ολοκληρώσω. Πρόκειται για την πιο ερωτική ιστορία που θα μπορούσα να ζητήσω ποτέ. Μυστήριο, ένοχα μυστικά, δολοπλοκίες, ένα δακρύβρεχτο παρελθόν και μια απώλεια. Τι καλύτερο ξεκίνημα για μία νέα συγγραφέα, έτοιμη να κατακτήσει την καρδιά του κοινού της!
Ξένες Καρδιές, ο τίτλος του και απορείς, αγαπημένε μου αναγνώστη, το γιατί. Η απάντηση ξετυλίγεται περίτεχνα, για αυτό και συμβουλεύω να το πιάσεις γρήγορα στα χέρια σου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή και σε περιμένει στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Πρώτα, όμως, ας γνωρίσουμε την Ματίνα Νούσια, την γυναίκα πίσω από το μυθιστόρημα.
1. Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρότασης, γλυκό μου κορίτσι. Ύστερα, θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σου και πώς την συνδυάζεις με τον τομέα εργασίας σου;
Εγώ σε ευχαριστώ για την υπέροχη πρόσκληση, αγαπημένη μου. Λοιπόν, η συγγραφή μπήκε αβίαστα στη ζωή μου. Ένιωσα κάποια στιγμή πολύ έντονη την ανάγκη να αποτυπώσω στο χαρτί τις ιστορίες που έπλαθα στο μυαλό μου. Έκτοτε, νομίζω, πως δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω, αν και πλέον, με την δουλειά μου, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
Είμαι ειδικευόμενη γιατρός σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οπότε καταλαβαίνεις πως τα ωράρια μου είναι αρκετά δύσκολα. Παρόλα αυτά, θα ξεκλέψω λίγο χρόνο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα για να δουλέψω πάνω στο νέο μου βιβλίο…
Οι σπουδές μου μού έδωσαν, επίσης, και αρκετά ερεθίσματα ή ιδέες που θέλω να ενσωματώσω στα βιβλία μου. Νομίζω πως τώρα το μυαλό σου πήγε στην Έβελιν και το πρόβλημα υγείας που έχει. Έστησα την ιστορία γύρω από αυτό και ταυτόχρονα προσπάθησα να του δώσω μια πιο φιλοσοφική προέκταση αφού ήθελα να προβληματίσω τους αναγνώστες μου σχετικά με την προέλευση των συναισθημάτων. Δεν θα πω περισσότερα γιατί δεν θέλω να κάνω κάποιο spoiler…
Μιλάω για τους ήρωες μου σαν να είναι φίλοι μου, πρόσωπα υπαρκτά,
αλλά δεν νομίζω πως ταυτίστηκα απόλυτα με κάποιον από αυτούς.
2. Ποιο σημείο ήταν εκείνο που σε δυσκόλεψε περισσότερο σε αυτήν την ιστορία;
Αυτή είναι μια ερώτηση δύσκολο να απαντηθεί χωρίς να αποκαλύψω κάτι από την πλοκή. Ωστόσο, θα σου πω πως η Έβελιν και ο Αλεξάντερ σε κάποιο σημείο του βιβλίο θα έρθουν σε ρήξη. Ήταν το πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας αφού ο Άλεξ ήταν μπερδεμένος, είπε πράγματα που δεν εννοούσε και πλήγωσε την Έβελιν.
Από την άλλη, έπρεπε να γίνει κατανοητός και ο λόγος που η Έβελιν πληγώθηκε τόσο. Η αντίδρασή της στον καυγά που έχουν με τον Αλεξάντερ μοιάζει σε πολλούς υπερβολική, όμως δεν ήταν λίγα όσα ο Άλεξ της καταλόγισε. Ήθελα, λοιπόν, να πονέσει τόσο η Έβελιν ώστε να βρει την δύναμη να πάρει την απόφαση που πήρε μετέπειτα. Μάλλον μιλάω με γρίφους, αλλά αυτά είναι όσα μπορώ να πω χωρίς να αποκαλύψω περισσότερα για την πλοκή…
3. Ταυτίστηκες με κάποιον ήρωα κι αν ναι, με ποιον και γιατί;
Στο παρελθόν, ταυτιζόμουν πολύ πιο έντονα με τους χαρακτήρες μου. Στις Ξένες Καρδιές δεν συνέβη ακριβώς αυτό. Παρόλα αυτά, μιλάω για τους ήρωες μου σαν να είναι φίλοι μου, πρόσωπα υπαρκτά, αλλά δεν νομίζω πως ταυτίστηκα απόλυτα με κάποιον από αυτούς.
Αυτό ίσως να συνέβη λόγω της τριτοπρόσωπης αφήγησης που χρησιμοποίησα για πρώτη φορά, αφού μπορούσα να μπαίνω στη θέση καθενός εξ αυτών. Για αυτό, λοιπόν, οι χαρακτήρες μου έχουν μικρά στοιχεία του εαυτού μου: το πείσμα και η αποφασιστικότητα που έχουν τόσο η Έβελιν όσο και ο Αλεξάντερ, η τελειομανία της Έβελιν, το πικάντικο χιούμορ του Κρίστοφερ και της Κέιτ.
Πλέον οι σχέσεις νομίζω δεν είναι της μόδας. Βγαίνουμε με ανθρώπους, κάνουμε σεξ, συνυπάρχουμε μαζί τους. Επικοινωνούμε, όμως, μαζί τους στην πραγματικότητα;
4. Ο Άλεξ έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία ορμώμενος από την αγάπη του για την Έβελιν. Πιστεύεις πως πλέον οι άνθρωποι δίνουν ευκαιρίες στις σχέσεις τους ή έχει χαθεί η υπομονή στην οικοδόμηση μιας υγιούς προσπάθειας;
Αυτή η ερώτηση, αγαπημένη μου, είναι πιο βαθιά από όσο αρχικά νόμιζα. Και αυτό γιατί θα έπρεπε να αποτελεί προϋπόθεση η οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης ανάμεσα σε ένα ζευγάρι στο παρελθόν. Γινόταν όντως αυτό;
Στο Σαν πέφτει η Αυλαία, μας μιλάς για ένα ζευγάρι στη δεκαετία του’90, την Αμάντα και τον Τζόζεφ. Είχαν χτίσει μια υγιή σχέση; Το κατάφερναν αυτό οι άνθρωποι ακόμη παλιότερα όταν απλά παντρεύονταν με συνοικέσια και το διαζύγιο ήταν μια λέξη ανύπαρκτη;
Για αυτό δεν ξέρω εάν έχει αλλάξει ουσιαστικά κάτι, πέρα από τις συνθήκες. Πλέον οι σχέσεις νομίζω δεν είναι της μόδας. Βγαίνουμε με ανθρώπους, κάνουμε σεξ, συνυπάρχουμε μαζί τους. Επικοινωνούμε, όμως, μαζί τους στην πραγματικότητα; Και δεν εννοώ απλά τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε διαρκώς μέσω των μέσων κοινωνική δικτύωσης, αλλά την επικοινωνία και τους εγκεφαλικούς οργασμούς που έπονται μιας καλής συζήτησης.
Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να χτίσεις τα θεμέλια μιας υγιούς σχέσης. Χρειάζονται υποχωρήσεις και συμβιβασμοί, εμπιστοσύνη και σεβασμός. Χρειάζεται προσπάθεια κάτι που δεν χαρακτηρίζει την σημερινή εποχή της ευκολίας. Οπότε, νομίζω πως απλά οι άνθρωποι θα προχωρήσουν στην επόμενη εύκολη επιλογή μόλις κάτι πάει στραβά στη σχέση τους από το να επιμείνουν και να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτή.
Μπορεί αυτός να είναι ο κανόνας, αλλά φυσικά δεν λείπουν ποτέ οι φωτεινές εξαιρέσεις…
Πέντε χρόνια αργότερα από εκείνη την ημέρα που πλέον γιορτάζει σαν δεύτερα γενέθλια και η Έβελιν στέκεται στα πόδια της έτοιμη να κατακτήσει τις φιλοδοξίες της. Ένα βράδυ, μια δελεαστική πρόταση και μετά το χάος. Η καρδιά της, πίστευε, ότι ήταν ανίκανη να αγαπήσει. Κι όμως, μόλις συνάντησε τον Άλεξ συνειδητοποίησε πως όποια καρδιά και να φορούσε, το ίδιο ακριβώς θα του παραδινόταν.
Βρείτε τη συγγραφέα στο Goodreads.