Βιβλιοκριτικές: Οι Άθλιοι

Ένα βιβλίο που κατατάσσεται, δικαίως, στα κλασσικά της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρόκειται για το αριστούργημα του συγγραφέα Βίκτωρ Ουγκό, Οι Άθλιοι, και συγκεκριμένα για αντίτυπο από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του 19 ου αιώνα. Δεν υπάρχει πιο ολοκληρωμένο και μεστό κείμενο, όσον αφορά την πλοκή, τους χαρακτήρες και τα νοήματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας. Περιλαμβάνει μια σειρά ιστοριών διαφορετικών ανθρώπων, συνδετικός κρίκος των οποίων είναι αυτή του πρώην κατάδικου Γιάννη Αγιάννη, γνωστού στη φυλακή με τον αριθμό 24601.


Σαν αρχαία τραγωδία, με φόντο τους Ναπολεόντειους πολέμους, οι εσωτερικές πάλες των ηρώων αυξάνονται. Ηθικά διλλήματα και πάθη γεννιούνται, όμως τελικά οδηγούνται στην κάθαρση.

Αν και κάθε κεφάλαιο μικρό, στην πραγματικότητα το βιβλίο ξεπερνά τις χίλιες διακόσιες σελίδες στις πλήρεις εκδόσεις του. Και παρόλα αυτά, ο συγγραφέας δεν γίνεται καθόλου βαρετός. Εξετάζει την φύση του καλού και του κακού, γύρω από συγκεκριμένα θέματα, όπως την ιστορία της Γαλλίας, την αρχιτεκτονική του Παρισιού, την πολιτική, την ηθική, τον νόμο, την θρησκεία, τον έρωτα, την οικογενειακή αγάπη.

Start typing and press Enter to search