Ζωγραφική κατά του στρες

Οι τέχνες έχουν αποδεδειγμένα τεράστια οφέλη στην ψυχική μας υγεία!

Η ζωγραφική, λοιπόν, αποτελεί και αυτή έναν σπουδαίο τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων και του ψυχικού μας κόσμου εν γένει. Η ζωγραφική αδιαμφισβήτητα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο έκφρασης, μάθησης ακόμα και διάγνωσης μα και θεραπείας. Εμβαθύνοντας στον θεραπευτικό χαρακτήρα της τέχνης, η ζωγραφική αποκαλείται από τους ειδικούς ψυχολόγους ως “θεραπευτική ψυχαγωγία” διότι σύμφωνα με πορίσματα ερευνών βελτιώνει τόσο την ψυχική όσο και σωματική υγεία του ατόμου ανεξάρτητα με την ηλικία του.

Οι ειδικοί προτείνουν:
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει μια σύγχρονη εκδοχή της ζωγραφικής τέχνης, η οποία απευθύνεται σε ενήλικες κυρίως, που ψάχνουν τρόπους διαφυγής από την καθημερινότητά τους. Η ζωγραφική αντιστρές απευθύνεται σε ανθρώπους που καλούνται να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής και γεγονότων που τους προκαλούν έντονο άγχος. υποχρεώσεων  ώστε να προστατέψουν την υγεία τους. Ο ψυχολόγος Ben Michaelis χρησιμοποιούσε την αντιστρές ζωγραφική ως θεραπευτικό μέσο με εξαιρετικά αποτελέσματα στους πάσχοντες από διαταραχές άγχους.

Η ζωγραφική αντιστρές ξεκίνησε από την Γαλλία και διαδόθηκε με ραγδαία ταχύτητα στον παγκόσμιο ιστό. Οι ειδικοί προτείνουν την χρωματοθεραπεία για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του άγχους, διότι, καθώς υποστηρίζουν, τα χρώματα βοηθούν τα μάτια μας να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν από το έντονο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες μας (ταμπλετ, τηλεόραση, Η/Υ, κινητό). Επομένως, η ενασχόληση με χειρωνακτικές και δημιουργικές εργασίες εφοδιάζουν το άτομο με δεξιότητες διαχείρισης του στρες.

Ένα από τα είδη ζωγραφικής αντιστρές είναι και οι Μάνταλες έχουν κυκλικό σχήμα και χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Οι διαλογιστές ισχυρίζονται ότι ολοκληρώνοντας μια Μάνταλα, το σώμα βιώνει παρόμοια εμπειρία με αυτήν του διαλογισμού.

Χρήσιμο όπλο στην φαρέτρα της οικογένειας με παιδιά στην εφηβεία.
Παρότι η ζωγραφική κατά του στρες απευθύνεται κυρίως σε ενηλίκους, θεωρώ ότι είναι ιδανική ενασχόληση για παιδιά στην εφηβεία. Η επιλογή των χρωμάτων, ο λεπτομερειακός σχεδιασμός και η συγκέντρωση που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο αποτελούν πρόκληση για έναν νέο. Η ζωγραφική αντιστρές βοηθά τους εφήβους να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματά τους και τον παρορμητισμό τους. Η νευρικότητα που συχνά εκδηλώνουν καταλαγιάζει κατά την διάρκεια της εργασίας και έτσι σημειώνονται λιγότερες εντάσεις στα πλαίσια του σπιτιού. Αλλά τα οφέλη της ενασχόλησης με τη ζωγραφική είναι μαρκοπρόθεσμα και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν στον ταραχώδη ψυχισμό ενός εφήβου.

Οφέλη σε παιδιά
Εκτός από τους έφηβους και τους ενήλικες και παιδιά μπορούν να καταπιαστούν με την ζωγραφική αντιστρές. Η ιδανική ηλικία κατά την γνώμη μου είναι την στιγμή που οι μικροί μαθητές εξασκούνται στην τριποδική λαβή του μολυβιού (πιάνουν δηλαδή το μολύβι με τα τρία δαχτυλάκια) έτσι ώστε να ενισχύεται η λεπτή τους κινητικότητα. Ιδανική ηλικία είναι γύρω στα 6 με 7 ανάλογα με την ικανότητα του παιδιού σας. Μολονότι οι ειδικοί απαγορεύουν τη ζωγραφική με προκαθορισμένα σχέδια- πρότυπα καθώς καταπιέζεται η ελευθερία έκφρασης και η δημιουργικότητα τους -γεγονός που με βρίσκει σύμφωνη- η ζωγραφική αντιστρές λειτουργεί συμπληρωματικά στην διαχείριση των συναισθημάτων όπως του άγχους, του φόβου και του θυμού. Είναι σαφώς προτιμότερο τα παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα σε ένα κομμάτι λευκό χαρτί, αποτυπώνοντας τη δική τους απεικόνιση των πραγμάτων και να μην τους επιβάλλονται αυστηρά και προκαθορισμένα πρότυπα. Σε αυτή την περίπτωση η ζωγραφική αντιστρές προτείνεται ως εξαιρετικά αποτελεσματική άσκηση συγκέντρωσης σε παιδιά των οποίων η προσοχή διασπάται εύκολα και αρκετά συχνά.

Η ζωγραφική με όρια υποβάλλει το παιδί σε μια διαδικασία συντονισμού κίνησης του χεριού με το μάτι και τελικό επεξεργαστή τον εγκέφαλο.


Οι διεργασίες που συντελούνται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής απαιτούν την ενεργοποίηση και την συνεργασία πολλαπλών μερών του εγκεφάλου ιδίως την ενεργοποίηση αυτού της λογικής.

Βέβαια, σε ότι αφορά στη ζωγραφική αντιστρές για την παιδική ηλικία, τα σχέδια είναι αρκετά απλοποιημένα σε σχέση με αυτά των ενηλίκων.

Μπορείτε για τις ημέρες αυτές να παραγγείλετε on line μπλοκ ζωγραφικής με σχέδια για αντιστρές ζωγραφική για παιδιά και για ενήλικες, είτε να εκτυπώσετε από το διαδίκτυο εικόνες ώστε να σιγουρευτείτε ότι σας ταιριάζει και σας χαλαρώνει μια τέτοιου είδους ενασχόληση. Λεπτοί μαρκαδόροι και ξυλομπογιές είναι τα πιο συνηθισμένα υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι σας και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε! Αν είστε τολμηροί και “πιάνει” το χέρι σας δοκιμάστε να σχεδιάσετε τα δικά σας πρότυπα (zentagle).

Ορίστε λοιπόν, μια ώρα μέσα στην μέρα, καθίστε γύρω από το τραπέζι απλώστε τα χρώματά σας, ανταλλάξτε ιδέες με τα παιδιά σας και σίγουρα θα είναι η πιο εποικοδομητική ώρα μέσα στο σπίτι σας!

Εγώ δοκίμασα την ζωγραφική κατά του στρες και ενθουσιάστηκα με την ποικιλία των επιλογών και των χρωμάτων! Πέρασα επίσης αρκετά ευχάριστα την ώρα μου μακριά από τις “οθόνες”…

Θεοδώρα Ανδριώτη
Εκπαιδευτικός προσχολικής και Α΄βαθμιας εκπαίδευσης Ειδίκευση στις Εκπαιδευτικές Καινοτομίες.

Start typing and press Enter to search