Η τελειότητα
Η τελειότητα και εμείς, μέσα στην πληθώρα στιγμών έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι αυτήν ανούσια και εντελώς εφήμερη λέξη για να περιγράψουμε κάτι. Πώς φθάνουν τα πράγματα στα άκρα και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει τελικά η #τελειομανία στη ψυχική και σωματική μας υγεία;
Πως θα σας φαινόταν να ξυπνούσαμε ένα πρωί στην δικιά μας τελειότητα. Ποσό γρήγορα θεωρείτε πως θα σιχαινόσασταν όλα όσα τώρα σας μοιάζουν άπιαστα όνειρα;
Δεν είναι συναρπαστικό το ταξίδι της μάθησης; Δεν είναι υπέροχα όλα όσα έχουμε ακόμα να ανακαλύψουμε; Όμως σε αυτή τη διαδρομή έχουμε όλοι κάτι κοινό. Είμαστε φτιαγμένοι από ατέλειες, που λαχταρούν αγάπη, έκφραση, στοργή και μια τεράστια αγκαλιά από εμάς, σε εμάς και έπειτα από τον κόσμο.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η ανάγκη για τελειομανία συχνά γεννά κατάθλιψη και κοινωνική αποσύνδεση.
Η Katerina Rnic, ψυχολόγος και επικεφαλής συγγραφέας σε μια απο τις έρευνες αυτές, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social and Clinical Psychology, δήλωσε τα παρακάτω:
«Ενδιαφέρθηκα για τη διερεύνηση του ρόλου της τελειομανίας στην κατάθλιψη αφού εργάστηκα σε ένα έργο που κατέδειξε ότι η τελειομανία – ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συχνά εξιδανικεύεται και επιβραβεύεται στην κοινωνία μας – οδηγεί σε μεγαλύτερη κατάθλιψη με την πάροδο του χρόνου».
«Η διαπίστωσή μας ότι ορισμένοι τύποι τελειομανίας μπορεί να έχουν πράγματι θετικά αποτελέσματα (ενώ ταυτόχρονα συνδέονται και με αρνητικά αποτελέσματα) αρχίζει να ρίχνει φως στο γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιδιώκουν την τελειότητα παρά τη σκληρή πραγματικότητα της ατέλειας και το κόστος που συνδέεται με την επιδίωξή της».
Ορισμένες προτάσεις για όποιον μπορεί να παλεύει με την τελειομανία σύμφωνα με την Rnic:
– Σκεφτείτε πώς η τελειομανία σας έχει βλάψει και πώς η απελευθέρωση από αυτή τελειομανία θα μπορούσε να σας ωφελήσει. Θα είχατε περισσότερο χρόνο για τα πράγματα που σας ευχαριστούν; Θα ήταν ευκολότερο να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε εργασίες; Θα τα πηγαίνατε καλύτερα με τον σύζυγο ή τον σύντροφό σας;
– Δοκιμάστε πειράματα συμπεριφοράς, όπου εξασκείστε σκόπιμα στο να κάνετε λάθη και να κάνετε πράγματα ατελώς. Στο πλαίσιο αυτών των πειραμάτων, προβλέψτε τι θα συμβεί όταν κάνετε ένα λάθος και στη συνέχεια ακολουθήστε το σχέδιο για να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει.
«Οι άνθρωποι συχνά μένουν έκπληκτοι όταν βλέπουν ότι δεν ήρθε τελικά η καταστροφή και ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για την ελευθερία του να αγκαλιάζεις την ατέλεια»
κατέληξε η Rnic.
Η τελειότητα, η τελειομανία, η ψυχική αλλά και σωματική μας υγεία:
Τα άτομα με τελειομανία, συνδέουν την ύπαρξή τους με την ικανότητα να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Πολλές φορές θεωρούν ότι έχουν αποτύχει, εμφανίζουν ψυχικό στρες και κυριολεκτικά χάνουν τον ύπνο τους, στην περίπτωση που οι στόχοι τους δεν επιτευχθούν.
Ο οργανισμός βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά) εκλύουν αδρεναλίνη (επινεφρίνη) και νοραδρεναλίνη (νορεπινεφρίνη). Το σώμα του ατόμου βρίσκεται σε “θέση μάχης”, οι αεραγωγοί και οι στεφανιαίες αρτηρίες διαστέλλονται και αυξάνεται ο καρδιακός παλμό και η αρτηριακή πίεση.
Μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία υποδηλώνει ότι τα τελειομανή άτομα εμφανίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να κοιμηθούν τη νύχτα, εξαιτίας των κοινωνικών επιταγών.
Εκτός από αϋπνίες, μπορεί επίσης να εμφανίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές.
Η αναζήτηση της τελειότητας μπορεί επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πεπτικό σύστημα. Αποτέλεσμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Medical Science, η οποία αφορούσε 149 άτομα, όσα εξ αυτών ήταν τελειομανή εμφάνιζαν αυξημένες κατά 41% πιθανότητες να παρουσιάσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενώ στο γενικό πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20%. . Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το στρες έχει άμεση επίδραση στη διαδικασία της πέψης.
Ακόμα και στην περίπτωση που αρρωστήσουν, τα άτομα αυτά το εκλαμβάνουν την ασθένεια ως αδυναμία του σώματός τους ως μια αποτυχία. Φτάνουν τον εαυτό τους στα άκρα απαγορεύοντας του να ξεκουραστεί. Με αποτέλεσμα η ανάρρωσή τους να επιβραδύνεται και μπορεί να τους καταστήσει ευάλωτους απέναντι σε διάφορες ασθένειες.
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Trinity Western στον Καναδά χτύπησε ακόμη πιο ανησυχητικά καμπανάκια καθώς έδειξε ότι οι τελειομανείς είχαν αυξημένο κατά 51% κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους πιο “χαλαρούς της ζωής”.
Ειδικοί του Τμήματος Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Γιορκ στον Καναδά, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκόρντον Φλετ, ο οποίος μελετά τη σύνδεση μεταξύ τελειομανίας και υγείας τα τελευταία 20 έτη, έχουν εντοπίσει τρεις τύπους τελειομανών.
Υπάρχουν άτομα των οποίων η τελειομανία περιορίζεται στον εαυτό τους καθώς θέτουν πολύ υψηλά στάνταρντ στις επιδιώξεις τους. Εκείνοι που αποζητούν την τελειότητα από τους γύρω τους, ενώ ο τρίτος τύπος τελειομανών αφορά τους τελειομανείς λόγω… κοινωνικών επιταγών – πρόκειται για ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο περίγυρός τους, όπως οι γονείς, οι συνάδελφοι ή το αφεντικό τους, απαιτεί τελειότητα από εκείνους.
Είμαστε τέλεια πλάσματα, γεμάτα από ατέλειες.
Μας κάνει μοναδικούς η προσπάθεια μας, η αυθεντικότητα μας, η επιθυμία μας για το επόμενο βήμα, για το επόμενο χαμόγελο μας.
Όχι για τον κόσμο, για εμάς, για το μέσα μας που λαχτάρα να ακούσει τη δίκη μας μελωδία και να λάβει μια μεγάλη αγκαλιά και μια φράση «μπράβο για όσα έκανες και σήμερα, μικρά ή μεγάλα, είναι τα βήματα μου και τα αγαπώ»
Η πηγή αισιοδοξίας μας: www.blessed.gr
Πηγές ερευνών: enallaktikidrasi.com , guilfordjournals.com ,