Συνέντευξη στη συγγραφέα Μαίρη Σγουρού

7+1 ερωτήσεις στη συγγραφέα της σειράς βιβλίων «Μια Αναπνοή»

Το πρώτο βιβλίο γραμμένο από τη συγγραφέα Μαίρη Σγουρού που έπιασα στα χέρια μου, πριν δύο χρόνια, ήταν αναρτημένο στην ηλεκτρονική εφαρμογή Wattpad και αυτό που χαρακτηριστικά θυμάμαι είναι ότι το διάβασα μονορούφι. Ερωτεύτηκα αμέσως την γραφή της. Μέθυσα από αρώματα άλλων τόπων μακρινών από τον δικό μου, βίωσα κάθε συναίσθημα έντονα και με γρήγορο χτυποκάρδι ενώ ο κόσμος που έπλασε έμοιαζε καθόλα αληθινός φορτωμένος από αμαρτίες, λάθη κι ήρωες τρωτούς. 

Λίγα χρόνια αργότερα, σε έντυπη πια μορφή, ανακαλύπτω τον λόγο που πολυσυζητείται το όνομά της και δεν είναι άλλος από την σειρά βιβλίων «Μια Αναπνοή». Η εν λόγω οχταλογία, της οποίας τα τέσσερα πρώτα μέρη είναι διαθέσιμα από τις Εκδόσεις Maradel books, αποτελεί σειρά φαινόμενο με πάνω από 190.000 αναγνώσεις και πάνω από 130.000 σχόλια online. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το πιο πολυσύνθετο μυθιστόρημα αφού καθήλωσε εκατοντάδες αναγνώστες δημιουργώντας όχι μόνο φανατικό κοινό αλλά και μια μεγάλη διαδικτυακή οικογένεια.

Πάθη, μυστήριο, ίντριγκες και προδοσίες συνθέτουν το πολυπληθέστερο μυθιστόρημα σε χαρακτήρες για τα ελληνικά δεδομένα κόβοντας κυριολεκτικά την Ανάσα. Κάπως έτσι ένιωσα δεμένη με την συγγραφέα μέσω μιας αόρατης κλωστής κι η περιέργεια να την γνωρίσω με οδήγησε στις παρακάτω ερωτήσεις. 

Ας βουτήξουμε στο κόσμο της!

1. «Ο κόσμος είναι μια δική μου ιδέα». Πώς αυτό το απόφθεγμα του Σοπενχάουερ έγινε σηματοδότης σας;

Καταρχάς, θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα μας.

Όσον αφορά το παραπάνω απόφθεγμα, όσοι διαβάζουν τα βιβλία μου, ξέρουν ήδη ότι χρησιμοποιώ πολλά. Το καθένα από αυτά προσδιορίζει κι ένα κεφάλαιο. Τα περισσότερα αποφθέγματα είναι γνωστών ανθρώπων, αλλά υπάρχουν και δικά μου. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ποιήματα που υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στο κείμενο και προσδιορίζουν κάτι που θέλω να πω εκείνη τη στιγμή, ανάλογα τις εξελίξεις. 

Το συγκεκριμένο απόφθεγμα ήταν το πρώτο που μπήκε τότε στο πρώτο κεφάλαιο και σηματοδοτούσε το άνοιγμα του νέου κόσμου που έχτιζα και που κάτι μου έλεγε ήδη πως θα ήταν μεγάλος, έστω κι αν στην αρχή ακόμα δεν είχα φανταστεί ότι θα γινόταν τόσο πολυσύνθετος. Κατά την έκδοση, το απόφθεγμα αυτό καλωσορίζει τον αναγνώστη. Είναι το πρώτο που βλέπει στο βιβλίο, διότι τελικά ήταν πολύ πιο προφητικό απ’ όσο υπολόγισα κάποτε. Πάντα έχω κάποιον λόγο που βάζω ή κάνω κάτι. Ο Κόσμος είναι μια δική μου ιδέα… Ο κόσμος που διαβάζετε, ο κόσμος της Αναπνοής, είναι μια δική μου ιδέα… Και είτε θα μπεις βαθιά μέσα του, είτε δεν θα πλησιάσεις καθόλου.

Για μένα δεν υπάρχει μέση λύση. Ή όλα ή τίποτα! Έτσι είμαι και στη ζωή μου.

2. Η σειρά βιβλίων σας «Μια Αναπνοή» αγαπήθηκε πολύ πριν την έντυπη έκδοσή της στην εφαρμογή του wattpad. Πιστεύατε εξαρχής στην δυναμική της ιδέας σας όταν πρωτοξεκινήσατε και πόσο σας επηρέασε η άμεση ανταπόκριση του κοινού;

Όταν αποφασίζω να βγάλω κάτι στο κοινό, ξέρω εκ των προτέρων ότι θα αρέσει σε κάποιους γιατί αρέσει σε μένα. Είναι η στήριξη πρωτίστως του ίδιου του δημιουργού στο δημιούργημά του, αρκεί να έχεις την αντίληψη να κρίνεις ορισμένα πράγματα. Οπότε, προφανώς κάποιοι θα βρεθούν να έχουν το ίδιο γούστο με μένα. Αν δεν μου αρέσει κάτι, δεν πρόκειται ποτέ να το εμφανίσω στο κοινό, ό,τι και να είναι αυτό. 

Όμως, όχι! Δεν φαντάστηκα ποτέ αυτό που επακολούθησε και δεν ξεκίνησα με αυτήν τη λογική. Ξεκίνησα τη σειρά επειδή ήταν κάτι που εγώ ήθελα να κάνω, με βάση δικούς μου κανόνες και παραμέτρους. Κάτι που θα ήταν διαφορετικό, θα τα είχε όλα και θα αντικατόπτριζε όλες τις πτυχές του εαυτού μου. Είμαι πολύπλευρος άνθρωπος. Ήθελα μια σειρά που θα είχε δράμα, μυστήριο, περιπέτεια, χιούμορ, αγάπη, θρίλερ, ακόμη και μεταφυσικό. Γι’ αυτό κανένα από τα βιβλία μου, όχι μόνο η Αναπνοή, δεν ανήκει μονάχα σε ένα είδος, διότι βαριέμαι και δεν είναι κάτι που με αντιπροσωπεύει. 

Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού μου επιβεβαίωσε πως το βήμα που έκανα κάποτε να δημιουργήσω κάτι εντελώς διαφορετικό, ήταν σωστό. Και μην παραβλέψουμε το γεγονός πως οι αναγνώστες με ώθησαν στο βήμα της έκδοσης, καθώς δεν ήταν κάτι που σκεφτόμουν να κάνω. 

3. Πρόσφατα εκδόθηκε το τέταρτο κατά σειρά μέρος της εν λόγω οχταλογίας. Ποια τα συναισθήματα που συνοδεύουν ένα τέτοιο επίτευγμα; Είναι τα ίδια ακριβώς όπως στο πρώτο βιβλίο;

Να σημειώσω εδώ, πως το τέταρτο μέρος είναι το τέλος της Πρώτης Περιόδου. Η σειρά είναι χωρισμένη σε Δύο Περιόδους. Τα τέσσερα μπλε βιβλία που απαρτίζουν την πρώτη και τα μαύρο-χρυσό βιβλία που απαρτίζουν τη δεύτερη. Το νερό και η φωτιά! Κάθε Περίοδος έχει ένα κεντρικό και βασικό φινάλε. Στις 15 Ιουνίου εκδόθηκε το τέταρτο βιβλίο, όπως είπατε και έκλεισε η Περίοδος Α’. 

Τα συναισθήματα όχι, δεν είναι όπως αυτά που είχα όταν βγήκε το πρώτο. Τότε ήταν το ξεκίνημα, έβλεπα κυρίως τη δουλειά που είχα μπροστά μου και την υποχρέωση να φανώ συνεπής, επειδή δεν θέλαμε να καθυστερούμε την έκδοση του επόμενου μέρους, μιας και πρόκειται για σειρά και αυτό είναι και το σωστό. 

Στο τέταρτο βιβλίο όμως, ήρθε η ανακούφιση και η υπερηφάνεια, διότι κατορθώσαμε αυτό που θέσαμε από την αρχή ως σκοπό. Μέσα σε δύο χρόνια βγάλαμε τέσσερα διπλά βιβλία και κλείσαμε τον πρώτο κύκλο. Αυτό για μένα είναι υπέροχο και σε συνδυασμό τη μεγάλη ανταπόκριση και αγάπη του κοινού, αυτόν τον καιρό μου έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα ευφορίας και ολοκλήρωσης, έστω κι αν έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας. Το πρώτο βήμα όμως, ολοκληρώθηκε… Τώρα θέτονται οι επόμενοι στόχοι. 

4. Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε έναν ήρωά σας, ποιος θα ήταν και γιατί;

Οι χαρακτήρες της Αναπνοής είναι πολλοί και ο καθένας παίζει τον δικό του ρόλο, ανάλογα το βιβλίο και τις εξελίξεις. Σε άλλους με αγγίζουν οι ιστορίες τους, σε άλλους οι ίδιοι οι ήρωες… Ο καθένας από αυτούς μου δίνει κάτι διαφορετικό και σίγουρα σημαντικό. Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι αυτός που έχτισε όλη την Αναπνοή. Που αν δεν υπήρχε αυτός, δεν θα υπήρχαν αυτά τα βιβλία…

5. Τι ελπίζετε να αποκομίσουν οι αναγνώστες διαβάζοντας τη «Μια Αναπνοή»;

Η «Μια Αναπνοή» είναι μια πολυσύνθετη σειρά. Έχει πολλά στοιχεία και εξελίξεις και γενικώς βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που καλείσαι διαρκώς να κάνεις σενάρια, κάτι που αγάπησαν πολλοί αναγνώστες από την αρχή. Μου αρέσει όταν μου στέλνουν τις εικασίες τους, διότι από τη φύση μου είμαι αναλυτική και μου αρέσει να συζητώ. Κακά τα ψέματα, η σειρά δεν είναι για κάποιον που απλώς θέλει να διαβάσει κάτι πιο ανάλαφρο. Ούτε εγώ η ίδια δεν την προτείνω σε τέτοια περίπτωση.

Υπάρχει μια παρέα στο Facebook, που πλέον είναι κάτι σαν Ομάδα ανάγνωσης για τους αναγνώστες των βιβλίων. Εκεί συζητούν τις εξελίξεις και βοηθούν ο ένας τον άλλο. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλοί αναγνώστες και εκτός Ομάδας που κατά καιρούς μου στέλνουν τα μηνύματά τους κάνοντας σενάρια. 

Ωστόσο, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, τον αγγίζουν διαφορετικά πράγματα. Άλλους τους αγγίζει το συναισθηματικό κομμάτι των βιβλίων και άλλους το περιπετειώδες και τα πολύπλοκα σχέδια που υφαίνουν κάποιοι από τους ήρωες για να υπερτερήσουν και κατά συνέπεια να κερδίσουν. Επομένως…

Ο κάθε αναγνώστης λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα γιατί η κάθε ιστορία και ο κάθε ήρωας έχει κάτι άλλο να σου δώσει.

Το θέμα είναι τι θέλεις να λάβεις εσύ και τι σε αγγίζει.

6. Πώς θα απαντούσατε σε κάποιον που κατατάσσει βιβλία σε κατηγορίες όπως «γυναικεία» ή «ερωτική» λογοτεχνία κρίνοντας τα ως «ελαφριά»;

Εγώ προσωπικά διαβάζω όλα τα είδη. Έχω σαφώς κάποιες προτιμήσεις, αλλά διαβάζω ανάλογα τη διάθεση. Υπάρχει περίοδος που θέλω να διαβάσω ένα αισθηματικό, αν και ως επί τω πλείστον διαβάζω ψυχολογικά θρίλερ. Δεν σνομπάρω κανένα είδος, ειδικά εάν το εκάστοτε βιβλίο που έχει πέσει στα χέρια μου, έχει κάτι να μου δώσει. Είμαι όμως πολύ δύσκολη αναγνώστρια.  Δεν θα απαντούσα καν, διότι οι τίτλοι μού δημιουργούν αποστροφή. Απόδειξη πως η σειρά «Μια Αναπνοή» δεν έχει συγκεκριμένη κατηγορία. 

Δεν υπάρχει η «ελαφριά λογοτεχνία», υπάρχουν τα «ελαφριά μυαλά» που κριτικάρουν πράγματα που απλώς δεν μπορούν να καταλάβουν ή ντρέπονται να πουν πως τους αρέσουν, σε άλλη περίπτωση.

Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που διαβάζουν «ελαφριά λογοτεχνία» όπως την αποκαλέσατε, και είναι πολύ «μεγάλα μυαλά». Όλα χρειάζονται και όλα έχουν κάτι να σου δώσουν… Γι’ αυτό είναι καλό – τουλάχιστον για εμένα – να διαβάζεται ένα είδος ανάλογα ποια είναι η διάθεσή σου. Έτσι, δεν θα το αδικήσεις. Δεν είμαι «επαγγελματίας αναγνώστρια», είμαι «αναγνώστρια καρδιάς»… Έτσι το αποκαλώ και νομίζω είναι κατανοητό τι εννοώ. 

7. Ποιοι τρεις επιθετικοί προσδιορισμοί αντικατοπτρίζουν πλήρως τον χαρακτήρα σας;

Είμαι τελειομανής, γι’ αυτό θέλω να γίνονται όλα σωστά και με βάση το πρόγραμμά μου. Ή το πρόγραμμα που έχει τεθεί πρωτίστως. Έχω αποστροφή στη μιζέρια και είμαι αφοπλιστικά ειλικρινής! Γι’ αυτό απαιτώ από τους άλλους το ίδιο πράγμα.

+ Δώστε μας, αν είναι εφικτό, μια μικρή πρόγευση των μελλοντικών σας σχεδίων.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως έρχονται εκπλήξεις. Προς το παρόν κάνω ένα μικρό διάλειμμα – για όσο μπορέσω – για να χαλαρώσω, αλλά έχει ολοκληρωθεί ήδη το σχέδιο της επόμενης σεζόν, το οποίο δεν θα είναι όπως ακριβώς φαντάστηκαν ίσως κάποιοι από τους αναγνώστες. Μολονότι λειτουργώ με πρόγραμμα στη δουλειά μου, θέτω πάντα δικούς μου κανόνες και κάτι μπορεί να αλλάξει μελλοντικά. Όταν έρχεται η έμπνευση δεν της κλείνω την πόρτα, την καλωσορίζω. Δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα κάτι για τους επόμενους μήνες, αλλά σίγουρα έρχονται πολλά. Και φυσικά, ετοιμάζεται πυρετωδώς η Δεύτερη Περίοδος της σειράς «Μια Αναπνοή». 

Στην αρχή μιλήσαμε για αποφθέγματα, μα το βασικό δικό μου απόφθεγμα που στηρίζω απόλυτα είναι:

«Ό,τι γίνεται μ’ αγάπη αγγίζει την ψυχή… Κι ό,τι αγγίζει την ψυχή, είναι αγάπη».

Αυτό καλωσορίζει και τον αναγνώστη στο δεύτερο βιβλίο. Αυτό και μόνο, θεωρώ ότι τα λέει όλα… Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να έρθει, θα είναι γεμάτο από αγάπη!

Ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα Μαίρη Σγούρου για την υπέροχη αυτή συνέντευξη που μας παραχώρησε.

jenniferizers

Επιμέλεια: Marilia Makri Φωτογραφικό υλικό: Jenniferizers, Mairy Sgourou

Start typing and press Enter to search