5+1 τρόποι για να αγαπήσεις τα βιβλία
Θυμάσαι τον εαυτό σου από μικρό να απεχθάνεται το διάβασμα; Ήθελες από πάντα να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία, αλλά δεν μπορούσες να βοηθήσεις περισσότερο τον εαυτό σου, ώστε αυτό να συμβεί;
Συνέχισε να “σκρολάρεις” και θα βρεις πολλούς τρόπους, από τους οποίους θα μπορέσεις να επιλέξεις τουλάχιστον έναν για να εντάξεις το διάβασμα εύκολα στην ζωή σου.
- Διάλεξε βιβλία που σου αρέσουν
Το σημαντικότερο, πριν ξεκινήσεις να ασχολείσαι εντατικά με το διάβασμα, είναι η ανάγνωση να σου δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Αν για παράδειγμα κάποια βιβλία έχουν ξεπουλήσει, έχουν δεχθεί τις καλύτερες κριτικές, αλλά εσένα το περιεχόμενο τους δεν σε εκφράζει, το καλύτερο θα ήταν να μην τα επιλέξεις. Τα είδη εξάλλου είναι αμέτρητα: ρομαντικό, ιστορικό, αστυνομικό, κοινωνικό, φαντασία, επιστημονική φαντασία, θρίλερ, αυτοβελτίωσης κλπ. Τα βιβλία που θα διαβάσεις θα πρέπει να σου αρέσουν, ειδάλλως θα χάσεις γρήγορα το ενδιαφέρον σου.
- Ξεκίνα με μικρά βιβλία
Αν δεν έχεις ξαναπιάσει βιβλίο στα χέρια σου, το να αρχίσεις το λογοτεχνικό διάβασμα κατευθείαν με Ντοστογιέφσκι δεν θα ήταν ιδιαίτερα σοφή επιλογή, καθώς τέτοιου είδους βιβλία, παρόλο που είναι γνωστά παγκοσμίως, είναι βαριά και αρκετά δύσκολα στην κατανόηση για κάποιον που δεν είχε προηγουμένως επαφή με τον κόσμο των βιβλίων. Οπότε, κάτι τέτοιο θα σε αποθαρρύνει και θα σε κάνει να χάσεις εύκολα την όρεξη σου. Καλό θα ήταν να επιλέξεις αναγνώσματα με ελάχιστες σελίδες και περιεχόμενο ελαφρύ ή ακόμα καλύτερα, γραφικές νουβέλες που περιέχουν εικόνες ή και διηγήματα, κάτι πολύ βοηθητικό για αρχάριους αναγνώστες.
- Διάβαζε φωναχτά
Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, είναι πολύ έξυπνο να ακούς την φωνή σου. Έτσι, το αυτί σου συνηθίζει να ακούει καταστάσεις, γεγονότα και περιβάλλοντα, τα οποία εσύ ως άνθρωπος μπορεί να μην έχεις ζήσει, κάτι που σε βοηθήσει να εισχωρήσεις περισσότερο στον κόσμο των χαρακτήρων που εξελίσσεται μια συγκεκριμένη ιστορία. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις διαφορετική χροιά στην φωνή σου για κάθε χαρακτήρα, κάνοντας το διάβασμα πιο διασκεδαστικό. Σίγουρα η δραματοποίηση της ιστορίας θα σε συνεπάρει.
- Φτιάξε ατμόσφαιρα
Αν θες να δελεάσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου να διαβάσει, το παν είναι ο κατάλληλος χώρος, η οργάνωση και η ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, τον χειμώνα μπορείς να καθίσεις στην πολυθρόνα ή στο κρεβάτι σου, τυλιγμένη με την αγαπημένη σου κουβέρτα και να έχεις δίπλα σου ένα ζεστό ρόφημα. Μερικοί προτιμούν μάλιστα να ανάβουν αρωματικά κεριά (όπως κάνουμε και εμείς με τα δικά μας blessed φυτικά κεριά http://blessed.gr/keria) ή και ακόμα να βάζουν χαλαρωτική μουσική. Το καλοκαίρι από την άλλη, το καλύτερο είναι να πάρεις ένα βιβλίο και να το ξεκινήσεις καθισμένη σε αναπαυτική καρέκλα ή μαξιλάρες του μπαλκονιού σου αργά το απόγευμα, με συντροφιά ένα παγωμένο τσάι, τα μυρωδάτα λουλούδια και το δροσιστικό αεράκι.
- Επίλεξε ηλεκτρονικά ή ηχητικά βιβλία
Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, επομένως ένας πρωτότυπος τρόπος για να εντάξεις στην καθημερινότητά σου το διάβασμα είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks) και τα ηχητικά βιβλία (audiobooks). Στην πρώτη κατηγορία πρόκειται να βρεις βιβλία, τα οποία μπορείς να διαβάσεις μέσω του υπολογιστή σου, του κινητού σου, του tablet σου. Αναγκαίο αρχικό βήμα όμως, προκειμένου να τα απολαύσεις, είναι να κατεβάσεις μια εφαρμογή ηλεκτρονικής ανάγνωσης, και πολλά βιβλία θα μπορέσεις να τα βρεις δωρεάν. Στην δεύτερη κατηγορία, η οποία είναι πιο ενδιαφέρουσα, θα μπορέσεις να ακούσεις κάποιον να διαβάζει ένα βιβλίο. Και κάτι το οποίο θα σε ενθουσιάσει, είναι πως η ανάγνωση γίνεται από διάσημες προσωπικότητες. Άρα, είναι μια ευκαιρία να ακούσεις ξανά και ξανά την φωνή του αγαπημένου σου ηθοποιού, τραγουδιστή, συνθέτη, παρουσιαστή κλπ. Ένας επιπλέον λόγος, είναι ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να μαγειρεύεις, να περπατάς, να ταξιδεύεις με το αεροπλάνο.
- Βάλε πρόγραμμα
Για να εξοικειωθείς περισσότερο με το διάβασμα, καλό είναι εξ’αρχής να πεις στον εαυτό σου πως θα διαβάζεις μια συγκεκριμένη ώρα την μέρα. Το πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να συνηθίσεις την επαφή με το βιβλίο, αλλά και να την διατηρήσεις. Κάποιοι επιλέγουν να διαβάζουν πολύ νωρίς το πρωί πριν ξεκινήσουν τις δουλειές τους, ενώ κάποιοι άλλοι το βράδυ για λίγα λεπτά πριν κοιμηθούν. Το θέμα είναι η ώρα που θα διαλέξεις να βολεύει εσένα και να είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις.
Μην τα παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία. Αν δεν είχες ποτέ καμία επαφή με την λογοτεχνία, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις το συναίσθημα που αναφέρθηκε στην προηγούμενη πρόταση. Χρειάζεται υπομονή. Και όταν τα καταφέρεις, θα αισθανθείς τεράστια ικανοποίηση. Κι εκτός αυτού, με τον καιρό θα καταλάβεις πως το διάβασμα παρέχει οφέλη στην μνήμη, έχει αγχολυτικές ικανότητες, βελτιώνει την ψυχολογία και αναπαράγει την ενσυναίσθηση. Μόνο καλό κάνει!